FC Twente heeft donderdag een belangrijke stap gezet naar het behoud van de proflicentie. De club heeft een garantstelling binnen van bedrijven uit de regio en kan daarmee voldoen aan een belangrijke eis van de KNVB.

FC Twente maakte dinsdag al melding van een akkoord met de belangrijkste schuldeisers. Er moest voor de deadline van 1 mei echter nog een garantstelling worden gevonden van twaalf miljoen euro.

FC Twente maakt niet bekend voor welk bedrag de bedrijven garant staan, maar de club zegt te kunnen "beschikken over voldoende werkkapitaal om haar continuïteit te kunnen waarborgen".

"Hierdoor kunnen wij nog voor 1 mei een stevige financiële prognose afgeven aan de KNVB-licentiecommissie", zegt interim-directeur Onno Jacobs op de clubsite

"Dat is essentieel in het hopelijk behoud van onze licentie en daarmee dus voor onze toekomst." De licentiecommissie van de KNVB spreekt zich op 9 mei uit over de toekomst van FC Twente.

Wanbeleid

De landskampioen van 2010 raakte na jaren van financieel wanbeleid zwaar in de problemen. Tot driemaal toe kreeg Twente puntenaftrek en in maart moest de jaarrekening over het seizoen 2014/2015 worden ingetrokken.

De KNVB strafte de club bovendien voor het achterhouden van belangrijke details wat betreft de samenwerking met investeringsmaatschappij Doyen Sports. FC Twente mag de komende drie jaar geen Europees voetbal spelen en daarnaast werd de proflicentie voorwaardelijk ingetrokken. 

Het interim-bestuur heeft met de garantstelling van het bedrijfsleven en het akkoord met de schuldeisers belangrijke stappen gezet richting behoud van de proflicentie. 

De garantstelling van de bedrijven staat los van een garantstelling van de gemeente Enschede van 32 miljoen euro. De gemeente wil pas tekenen als de club de licentie voor volgend seizoen binnen heeft.