FC Twente heeft dinsdag een akkoord bereikt met schuldeisers als ex-voorzitters Joop Munsterman en Aldo van der Laan. Daarmee zet de voetbalclub een belangrijke stap om zijn plek in de Eredivisie te behouden.

Het bereiken van een akkoord met de crediteuren voor 1 mei was noodzakelijk voor de club uit Enschede om weer voor een proflicentie in aanmerking te komen.

"Dit akkoord betekent een belangrijke stap in de nieuwe toekomst van FC Twente, ook al omdat het een van de voorwaarden is voor het kunnen inroepen van de gemeentelijke garantstelling", zegt interim-directeur Onno Jacobs op de site van Twente.

De licentiecommissie van de KNVB trok in december de licentie van FC Twente voorwaardelijk in vanwege de overeenkomst tussen de club en Doyen Sports. De Tukkers maakten eerder op dinsdag bekend dat het contract met die investeringsmaatschappij per direct is beëindigd.

FC Twente is door wanbeleid in grote financiële problemen geraakt. De gemeenteraad van Enschede stemde eind vorig jaar in met een reddingsplan, waardoor een faillissement kon worden voorkomen. De club krijgt volgens het plan een garantstelling van 32 miljoen euro, maar daarvoor was een crediteurenakkoord wel een harde eis.

Afronding

Naast het akkoord met Munsterman en Van der Laan is ook een overeenkomst bereikt met ex-commissarissen Hein Trebbe en Hennie ten Hag over een financiële afronding. Zij hebben in het verleden geld in FC Twente gestoken en zijn de club nu financieel tegemoet gekomen.

De huidige nummer dertien van de Eredivisie doet geen mededelingen over de inhoud van het akkoord.

"Met de financiële bijdragen die hiermee worden geleverd door deze ex-functionarissen laten zij zien dat de club hen zeer ter harte gaat", aldus Jacobs. "Wij hopen hiermee ook definitief een streep te kunnen zetten onder het verleden, want uiteindelijk telt er maar een ding: het voortbestaan van FC Twente."

Tadic

De licentiecommissie van de KNVB beslist op maandag 9 mei of Twente de proflicentie mag behouden en ook volgend seizoen betaald voetbal mag spelen.

De Tukkers benadrukken dat er naast het crediteurenakkoord nog een aantal stappen gezet moet worden en dat de toekomst van de club nog niet is veiliggesteld.

Zo moet Twente voor licentiebehoud "nog deze week aan een substantieel extra geldbedrag komen om zo haar financiële positie te verbeteren". Ook moet de club voor 1 mei een nieuwe jaarrekening van het seizoen 2014/2015 indienen en de halfjaarcijfers van het huidige seizoen inleveren bij de licentiecommissie van de KNVB.

De landskampioen van 2010 kreeg begin april nog drie punten in mindering nadat het de jaarrekening van het seizoen 2014/2015 had ingetrokken vanwege onregelmatigheden rondom de transfer van Dusan Tadic naar Southampton.