Louis van Gaal was zaterdagavond ondanks de euforie over het bereiken van de finale van de FA Cup met Manchester United ook zeer kritisch over de arbitrage.

Door een laat doelpunt van Anthony Martial won zijn ploeg op Wembley van Everton (2-1). Volgens Van Gaal moest zijn ploeg het helemaal op eigen kracht doen.

"Ik vind dat we de finaleplaats verdiend hebben. We kregen vrijwel alles tegen. De scheidsrechter heeft in mijn ogen de wedstrijd bepaald", aldus Van Gaal.

"Everton kwam terug in de wedstrijd doordat ze zoveel vrije trappen mee kregen. Toen gingen hun supporters erachter staan. In de eerste helft was dat niet zo. De scheidsrechters bepalen tegenwoordig de wedstrijd, niet de spelers."

Waarschijnlijk doelde de voormalig bondscoach van Oranje onder meer op de situatie waarbij Everton bij een 1-0 achterstand een strafschop kreeg.

Timothy Fosu-Mensah werd bestraft voor een tackle op Ross Barkley, hoewel hij ook de bal raakte. De strafschop werd overigens gemist door Romelu Lukaku.

Fantastisch

Ondanks zijn kritiek op de scheidsrechter was Van Gaal zich er ook van bewust dat hij een bijzondere prestatie leverde met United. De club stond in 2007 voor het laatst in de finale van de FA Cup en won de beker voor het laatst in 2004.

"Dit is fantastisch. Het is geweldig om de spelers te zien genieten, maar hetzelfde geldt voor de supporters", aldus Van Gaal, die wel vond dat zijn ploeg de wedstrijd eerder had kunnen beslissen. "We hebben veel kansen gehad en hadden daar veel beter mee om moeten gaan."

De oefenmeester wilde niet ingaan op zijn toekomst in Manchester. "Ik kijk niet over dit seizoen heen. We leven in het heden. Over de toekomst praat ik met mijn bestuur, niet met jou", zei hij tegen een journalist.

De andere halve finale in de FA Cup gaat zondag tussen Crystal Palace en Watford. De finale wordt op zaterdag 21 mei gespeeld.