Onder Louis van Gaal beleeft Marcus Rashford dit seizoen zijn doorbraak bij Manchester United. De Nederlandse manager is erg onder de indruk van de spits en vergelijkt de jonge Engelsman zelfs met Patrick Kluivert.

De pas 18-jarige Rashford luisterde zijn officiële United-debuut in februari op door twee treffers te maken in de Europa League-wedstrijd tegen FC Midtjylland.

Sindsdien is de aanvaller een van de vaste waarden in het team van Van Gaal. Na dertien officiële duels staat zijn teller al op zeven doelpunten.

"Een goede manager moet altijd proberen een goede mix tussen talenten en ervaren spelers te hebben in zijn selectie", zei Van Gaal vrijdag tijdens een persconferentie voorafgaand aan het FA Cup-duel met Everton.

"Ik geloof in jonge spelers. Bij alle clubs waar ik werkzaam ben geweest, gaf ik talenten de kans. Zelfs toen ik als coach net begon bij AZ. Daarna ging ik naar Ajax en liet Patrick Kluivert, destijds 18 jaar, ongeveer hetzelfde zien als wat Rashford nu doet. Ik kan nog een hoop andere voorbeelden geven. Müller bij Bayern, Xavi en Iniesta bij Barcelona. Leeftijd doet niet ter zake, kwaliteit is veel belangrijker."

EK

Hoewel Rashford dit seizoen goed presteert, liet bondscoach Roy Hodgson vrijdag weten dat hij de aanvaller waarschijnlijk niet opneemt in de Engelse selectie voor het EK in Frankrijk. Van Gaal kan zich in die beslissing vinden.

"Hij is er nog niet klaar voor en dat weet hij. Hij kan nog veel leren. Het is altijd een risico als je jonge spelers opstelt in het eerste elftal, omdat de stap erg groot is. Als manager moet je ballen hebben om dat te durven."

Everton

Rashford start zaterdag in de halve finale van de FA Cup tegen Everton zeer waarschijnlijk opnieuw in de basis. Volgens Van Gaal is het bekertoernooi erg belangrijk voor United.

"Je boekt altijd succes als je een titel wint. En het straalt ook af op de club. Als je de FA Cup wint, pak je niet zomaar een titel, maar een zeer gewaardeerde prijs, zeker in Engeland."

"Ik wil echter nog niet over de finale praten, want we staan pas in de halve finale. Everton zal gebrand zijn op revanche na de 4-0 nederlaag tegen Liverpool. We moeten gewaarschuwd zijn en hoewel ze met veel blessures kampen zijn ze nog steeds in staat om ons te verslaan."

De halve finale van de FA Cup tussen Everton en Manchester United begint zaterdag om 18.15 uur op Wembley.