FIFA-voorzitter Gianni Infantino constateert dat Qatar de juiste maatregelen neemt om de arbeidsomstandigheden van werknemers te verbeteren. De Zwitser benadrukt dat hij in de aanloop naar het WK 2022 een vinger aan de pols zal houden.

Infantino voerde eerder deze week bij een bezoek aan de oliestaat een onderhoud met emir Sheikh Tamim Bin Hamad Al-Thani en premier Abdullah bin Nasser Al Thani.

"We hadden een heel open en positief gesprek over het WK 2022, allerlei onderwerpen kwamen aan de orde", verhaalt de opvolger van Sepp Blatter vrijdag op de website van de FIFA.

"Ik vertelde de premier dat het de goede kant op gaat met de maatregelen die het organisatiecomité neemt om goede arbeidsomstandigheden te garanderen."

Mensenrechtenorganisaties hebben al vaak stevige kritiek geuit op Qatar, dat migranten zou uitbuiten en als slaven zou inzetten. Alleen in 2012 en 2013 zouden al minstens 964 arbeiders zijn overleden.

Essentieel

Infantino benadrukt dat hij de situatie in de gaten blijft houden. "Ik heb duidelijk gemaakt dat het essentieel is dat de Qatarese autoriteiten alles in het werk stellen om te voldoen aan de internationale standaard én dat ze beloofde verbeteringen doorvoeren."

"Het organiseren van het WK is een kans voor Qatar om op lange termijn tot faire omstandigheden te komen waaronder arbeiders hun werk doen. Ik kijk uit naar de acties die nog worden genomen. De FIFA en ik zullen de Qatarese autoriteiten aan hun woord houden."

Amnesty International noemt de uitspraken van Infantino 'een stap in de goede richting'. "Het lijkt erop dat de FIFA eindelijk onder ogen ziet dat het WK van 2022 zonder concrete actie gebouwd zal worden op bloed, zweet en tranen van arbeiders", zegt Emile Affolter, persvoorlichter van Amnesty International Nederland vrijdag in een verklaring.

Erfenis

Infantino bracht in het gezelschap van Qatarese leiders ook een bezoek aan plaatsen waar wordt gewerkt aan de bouw van stadions en infrastructurele werken.

"We willen ook een 'sociale erfenis' achterlaten", benadrukt Hassan Al Thawadi namens de organisatie. "We liggen op koers om een fantastisch en historisch eerste WK in het Midden-Oosten te houden."

Wegens de extreme temperaturen in de zomer wordt het WK in Qatar in de winter afgewerkt, om precies te zijn tussen 21 november en 18 december.