Voor de zevende keer sinds de eeuwwisseling wordt de titelstrijd in de Eredivisie pas op de laatste speeldag beslist.

Dat is het gevolg van de zege die zowel PSV als Ajax tijdens de midweekse speelronde boekte.

Beide titelpretendenten staan met twee duels te gaan op 78 punten, waardoor één van de twee hooguit officieus kampioen kan worden tijdens de een na laatste speelronde.

In 2011 viel de beslissing voor het laatst in de afsluitende wedstrijd. Ajax zette toen directe concurrent FC Twente met 3-1 opzij in de Amsterdam Arena.

Een jaar eerder verdedigde FC Twente op de laatste speeldag met succes een voorsprong van één punt op de Amsterdammers door NAC Breda met 2-0 te verslaan.

In 2003, 2007 en 2008 trok PSV aan het langste eind in de ultieme speelronde. Negen jaar geleden ging dat ten koste van liefst twee clubs: Ajax en AZ.

PSV moest in 2002 de titel op de laatste speeldag laten aan Ajax, al hadden de Eindhovenaren hun lot destijds niet in eigen hand.

Programma

De Eredivisie ligt komend weekeinde stil wegens de KNVB-bekerfinale tussen Feyenoord en FC Utrecht.

Op 1 mei speelt Ajax in eigen huis tegen FC Twente en treedt PSV in het Philips Stadion aan tegen SC Cambuur. In de laatste speelronde op 8 mei gaan de Amsterdammers op bezoek bij De Graafschap en speelt PSV in Zwolle tegen PEC.

Bij een gelijke stand geeft het doelsaldo de doorslag. Momenteel is dat in het voordeel van Ajax, dat op plus 56 staat, tegenover de plus 50 van PSV.