Viktor Fischer is door Ajax-trainer Frank de Boer weer in genade aangenomen voor de uitwedstrijd van woensdag tegen sc Heerenveen.

De Deense aanvaller keert daardoor weer terug in de wedstrijdselectie van de Amsterdammers. Dat gaat ten koste van de 18-jarige Tsjech Vaclav Cerny, die zondag nog inviel tegen FC Utrecht (2-2).

Fischer werd afgelopen weekend als straf voor diens houding in de wedstrijd van Jong Ajax tegen Sparta Rotterdam buiten de selectie gelaten door De Boer.

Ook Kenny Tete reist af naar Friesland. De rechtsback is volledig hersteld van een enkelkwetsuur en maakte zondag al zijn rentree na bijna drie maanden blessureleed.

Voor het belangrijke duel in de strijd om het landskampioenschap neemt De Boer naast Fischer slechts drie pure aanvallers mee met Arek Milik, Anwar El Ghazi en Amin Younes.

Doelsaldo

Met nog drie wedstrijden te gaan verdedigt Ajax de koppositie in de Eredivisie. Nummer twee PSV verzamelde evenveel punten, maar heeft een minder doelsaldo (+48) dan de lijstaanvoerder uit Amsterdam (+54).

"Het is natuurlijk best wel een redelijk gat, ervan uitgaande dat als wij alles winnen met een doelpunt verschil zij continu gemiddeld met 3-0 moeten winnen", berekent De Boer op de clubsite. "Maar ze hoeven maar één uitschieter met bijvoorbeeld 5-0 te hebben en dan wordt het al een heel ander verhaal."

De 45-jarige oefenmeester hoopt daarom ook dat zijn ploeg tegen de nummer twaalf van de Eredivisie aan het doelsaldo kan werken in het Abe Lenstra Stadion. "Maar het belangrijkste is om te winnen. Dat is ons grootste doel."

"We hopen altijd met veel doelpunten verschil te winnen, of dat nu de eerste of laatste wedstrijd van het seizoen is. Alleen nu kan het doorslaggevend zijn. Dat beseffen de spelers."

Op scherp

Ajax begint woensdag om 20.45 uur aan de uitwedstrijd tegen Heerenveen, waar het al zes seizoenen op rij niet meer verloor. Serdar Gözübüyük is de scheidsrechter in Friesland.

Joël Veltman, Mitchell Dijks, Riechedly Bazoer, Nemanja Gudelj en Davy Klaassen staan op scherp en zijn bij een gele kaart geschorst voor het thuisduel met FC Twente.