Directeur Jan Willem Wigt en ADO Den Haag gaan met onmiddellijke ingang uit elkaar.

De bestuurder komt niet voor in de plannen van grootaandeelhouder United Vansen, zo meldt de residentieclub op de website. Wigt volgde in maart 2015 de vertrokken Maarten Fontein op.

Eigenaar Wang Hui maakte Wigt dinsdag duidelijk dat hij moet vertrekken, een dag nadat hij de vergadering van aandeelhouders leidde.

"Ik heb te accepteren dat de grootaandeelhouder niet met mij verder wil", laat Wigt weten. "Ik ben erg trots op waar ADO Den Haag op dit moment, financieel en sportief, staat."

Volgens een woordvoerder van de club is het personeel teleurgesteld over het ontslag van Wigt. "Hij was een geliefd directeur, wij hadden vertrouwen in hem. Nu wachten we af."

Ook de gemeente Den Haag, aandeelhouder bij de club, vindt het jammer dat Wigt moet gaan. "Hij heeft zich het afgelopen jaar onvermoeibaar ingezet voor de club en dat heeft hij goed gedaan. Het is jammer dat hij vertrekt, maar de gemeente respecteert zijn besluit."

Over een mogelijke opvolger is nog niets bekend. Ook is niet duidelijk of Wigt een Nederlandse vervanger krijgt. De gemeente Den Haag heeft naar eigen zeggen "altijd aangedrongen op een Nederlands managementteam, maar hierover is niets contractueel vastgelegd."

Problemen

ADO verkeerde de afgelopen maanden in financiële problemen door het uitblijven van betalingen van grootaandeelhouder Wang.

Vanuit China werd onlangs toch een deel van de beloofde 3,7 miljoen euro overgemaakt, waardoor de club niet langer onder curatele staat van de KNVB.

Deetman

Eerder op de dag maakte ADO bekend dat Wim Deetman is aangesteld als lid van de raad van commissarissen. Aanleiding voor de benoeming is de terugtreding van Ton Rugrink, die zijn werk als commissaris niet meer kan combineren met zijn zakelijke activiteiten.

Als houder van een prioriteitsaandeel heeft de gemeente de mogelijkheid om een commissaris te benoemen in de raad van commissarissen (rvc) van ADO.

Deetman (71) was van 1996 tot 2008 burgemeester van Den Haag. Daarvoor was hij onder meer minister van Onderwijs en voorzitter van de Tweede Kamer.