De titelrace tussen Ajax en PSV gaat de beslissende fase in. Met nog één duel te gaan staan beide ploegen op 81 punten, maar de Amsterdammers leiden op basis van het doelsaldo. Vijf vragen over de titelstrijd.

Wat gebeurt er als Ajax en PSV ook na de laatste wedstrijd evenveel punten bezitten?

In dat geval fungeert het doelsaldo als scherprechter. Momenteel is dat duidelijk in het voordeel van Ajax: plus 60 om plus 54.

Als beide titelpretendenten in de laatste wedstrijd geen schade oplopen, moet PSV dus flink uit de schof schieten. De Eindhovenaren spelen zondag in Zwolle tegen PEC, Ajax gaat op bezoek bij De Graafschap.

En als het doelsaldo ook gelijk is?

Dan telt het aantal gemaakte treffers. Momenteel leidt PSV deze race met 85 goals, 5 meer dan Ajax.

De Eredivisie werd in 2007 voor het laatst op doelsaldo beslist. PSV veroordeelde Ajax toen tot de tweede plaats dankzij een 5-1 zege op Vitesse. Huidig PSV-coach Phillip Cocu maakte de naar later bleek cruciale vijfde treffer. AZ was die dag op pole position begonnen, maar faalde bij Excelsior.

Speelt het onderlinge resultaat nog een rol?

Dat is de factor die om de hoek komt kijken als het doelsaldo én het aantal gemaakte doelpunten precies in evenwicht zijn, hetgeen niet waarschijnlijk lijkt. PSV legt het op basis van onderling resultaat af; tegenover een 2-1 zege in Amsterdam staat een 2-0 nederlaag in Eindhoven.

In bijvoorbeeld Spanje en in de groepsfase van de Champions League gaat het onderling resultaat altijd vóór het doelsaldo, in de Eredivisie is het pas de derde 'tiebreaker' en dus veel minder belangrijk. De Nederlandse competitie is op deze manier nog nooit beslist.

Is er nog kans op een beslissingswedstrijd?

Oudere lezers kunnen zich vast nog de ontknoping van het seizoen 1957/1958 heugen, toen DOS in een beslissingswedstrijd SC Enschede over de knie legde en de titel voor zich opeiste. Een dergelijke ontknoping krijgt de huidige Eredivisie niet, omdat het onderlinge resultaat hoger staat in de hiërarchie bij het bepalen van de ranglijst.

Welk Europees ticket krijgt de kampioen?

Die plaatst zich rechtstreeks voor de Champions League, terwijl de vicekampioen twee voorrondes moet overleven voor een optreden in de poulefase van het miljoenenbal.

Bekijk het programma, de uitslagen en de stand in de Eredivisie