Scheidsrechter Danny Makkelie ging na afloop van Ajax-FC Utrecht diep door het stof, omdat hij naar eigen zeggen onterecht een penalty toekende aan de Amsterdammers.

Arek Milik schoot de thuisploeg in de slotminuut vanaf elf meter op gelijke hoogte (2-2), waardoor Ajax met het nodige geluk de koppositie behield in de Eredivisie.

Vlak na de aansluitingstreffer van Davy Klaassen wees Makkelie naar de stip, nadat Milik gevloerd zou zijn door FC Utrecht-aanvoerder Willem Janssen. Onterecht, constateerde de arbiter na het zien van de beelden bij FOX Sports.

"De beelden liegen niet", reageerde Makkelie. "Op het veld zie ik niet dat Janssen de bal speelt, maar zie ik alleen het contact. Als ik had gezien dat hij de bal had geraakt, dan had ik geen penalty gegeven."

De arbiter besefte dat zijn beslissing mogelijk van doorslaggevend belang kan zijn in de titelstrijd in de Eredivisie. "Bij dit soort momenten ben je als scheidsrechter de schlemiel", treurde de 33-jarige leidsman.

Janssen

Janssen had geen goed woord over voor de beslissing van Makkelie. "Iedereen heeft kunnen zien dat er niets aan de hand was", aldus de captain.

"De bal werd doorgekopt door Mike van der Hoorn, terwijl ik met Milik meeliep. En op het moment dat Milik wilde schieten, gleed ik hem van de bal af. Er gebeurde helemaal niets. En dat is nog een understatement."

Janssens ploeggenoot Nacer Barazite besefte dat niet alleen FC Utrecht maar ook PSV, dat met Ajax strijdt om de titel, zal balen van de strafschop.

"Meerdere clubs zijn hierbij betrokken", aldus Barazite. "PSV zal hier ook verschrikkelijk van balen. Dit was een onacceptabele fout. Ik had het gevoel dat Ajax met twaalf man op het veld stond."

Klaassen

Ajax-aanvoerder Klaassen erkende dat de strafschop niet toegekend had mogen worden. "Het was geen penalty, we hebben mazzel gehad."

Ook trainer Frank de Boer kon niet anders dan toegeven dat zijn ploeg met het nodige fortuin een punt overhield aan het treffen met FC Utrecht. "De penalty was makkelijk gegeven. Vandaag is het 'lucky' Ajax, maar straks weer een keer lucky PSV of lucky FC Utrecht."

Zelf zou De Boer niet naar de stip hebben gewezen na de correcte ingreep van Janssen. "En ik denk 9,5 van de tien mensen die je vraagt ook niet. Maar ik ben er blij mee."

Bekijk de uitslagen, de stand en het programma in de Eredivisie