AZ is zaterdagavond dankzij een 5-1 thuiszege op PEC Zwolle naar de vierde plaats in de Eredivisie gestegen. Heracles Almelo pakte een punt bij Vitesse (1-1) en doet ook nog volop mee om plaats vier.

Vincent Janssen was bij AZ weer eens de grote man met liefst vier treffers en een assist. De Zwollenaren moesten in de tweede helft bij een 3-1 stand met tien man verder na rood van doelman Mickey van der Hart. Doordat er al drie keer gewisseld was, maakte het de wedstrijd vol met spits Lars Veldwijk op doel.

In Arnhem leek Vitesse in de tweede helft op weg naar de zege door een doelpunt van Milos Rashica, maar een benutte strafschop van Wout Weghorst leverde de ploeg uit Almelo in de slotfase een punt op.

De ploeg van trainer John van den Brom steeg van de zesde naar de vierde plaats en heeft nu vijftig punten uit 31 duels. FC Utrecht, dat zondagmiddag nog in actie komt in de Arena tegen Ajax, en Heracles volgen als nummer vijf en zes met allebei 49 punten.

Vitesse is de nummer zeven met 45 punten en had eigenlijk moeten winnen van Heracles om nog volop mee te doen om de vierde plaats. Achter Vitesse staat PEC achtste met 44 punten.

Janssen

Vanaf de eerste minuut was AZ in het AFAS Stadion veel sterker dan PEC. Dat leverde voorafgaand aan het eerste doelpunt al kansen op voor Janssen, Alireza Jahanbakhsh en Markus Henriksen.

Het was Janssen die AZ uit een strafschop op 1-0 zette nadat Bart Schenkeveld een overtreding maakte op Dabney Dos Santos. Nog voor rust maakte de spits er ook 2-0 van toen hij alert was nadat doelman Van der Hart de bal na een vrije trap van Stijn Wuytens niet onder controle kreeg.

PEC stelde daar in de eerste helft weinig tot niets tegenover. Vroeg in de tweede helft kwam de ploeg van trainer Ron Jans toch terug in de wedstrijd dankzij een rake kopbal van Kingsley Ehizibue. Kort daarna was de marge echter weer twee toen Dos Santos scoorde na een fraaie assist met de hak van Janssen.

Vervolgens werd het van kwaad tot erger voor PEC. Doelman Van der Hart veroorzaakte een strafschop en kreeg rood toen hij Jahanbakhsh onderuit haalde. Gelegenheidsdoelman Veldwijk slaagde er niet in de inzet vanaf elk meter van Janssen te stoppen en moest in het vervolg nog een treffer van de spits toestaan.

Janssen schroefde zijn doelpuntentotaal in de Eredivisie op naar 25. Op Kees Kist na, die 29 keer scoorde in het seizoen 1981/1982, is hij de meest trefzekere AZ-speler ooit.

Vitesse-Heracles

In de eerste helft was er bij Vitesse-Heracles sprake van een saaie vertoning. Echt grote kansen waren er niet. Heracles was in het eerste deel wel het meest gevaarlijk via Weghorst en Ramon Zomer.

Aan de andere kant kwam Vitesse een keer gevaarlijk voor het doel van keeper Bram Castro, maar Denys Oliynyk had het vizier niet op scherp.

Na rust werd het duel levendiger en toonde Vitesse zich dreigender. Al snel resulteerde dat in een doelpunt. Mark-Jan Fledderus wist de bal niet weg te werken, waarna Rashica raak schoot. Vervolgens was Sheran Yeini dicht bij de 2-0.

Tegen het einde van de wedstrijd was het weer Heracles dat gevaarlijker werd. Na een handsbal van Yeini was Weghorst trefzeker uit de toegekende strafschop. Vervolgens leek de ploeg van Stegeman zelfs nog op weg naar de zege, maar na een voorzet belandde de bal via Vitesse-aanvoerder Guram Kashia tegen de paal.

Trainer Rob Maas is met de Arnhemmers bezig aan een slechte reeks in de Eredivisie. De laatste dertien duels leverden slechts drie keer een overwinning op.

Bekijk de uitslagen, het programma en de stand in de Eredivisie