Javier Tebas, de voorzitter van de Spaanse profliga, vreest dat er een enorme financiële kloof ontstaat tussen de Premier League en de andere Europese competities.

Engeland domineert nu al de lijstjes van rijkste clubs ter wereld en dan moet de nieuwe lucratieve televisiedeal nog ingaan.

"Wij willen ook groeien, anders wordt de Premier League de grootste competitie ter wereld", meldt Tebas in gesprek met de BBC.

"Het mag niet zo zijn dat wij en andere leagues stelselmatig worden afgetroefd. We moeten in economische zin hetzelfde niveau halen, anders wordt de Engelse competitie het NBA van het voetbal, dat is niet goed voor de sport."

Volgens Tebas moeten de Spaanse clubs meer geld genereren. "Dat betekent harder werken in de wereld van televisierechten en meer halen uit de sponsormarkt."

Recordomzet 

De twintig Premier League-clubs tezamen behaalden over het seizoen 2014/2015 een omzet van 3,4 miljard pond, ruim 4,2 miljard euro. Dit is een stijging van drie procent ten opzichte van een seizoen eerder.

Nog nooit waren de omzetten zo hoog in de Premier League, weet BBC naar aanleiding van stukken van accountantsbureau Deloitte. De behaalde winst daalde wel met ruim 78 miljoen euro ten opzichte van het seizoen 2013/2014.

Door de toenemende inkomsten uit tv-rechten zal de omzet de komende jaren nog meer blijven stijgen, verwacht Deloitte. 

Positieve effecten

Tebas denkt dat de economische crisis van de laatste jaren in Spanje ook positieve effecten heeft opgeleverd.

"Als je minder middelen hebt, moet je harder werken om talent te ontdekken. De Spaanse clubs hebben dat goed gedaan. Het succes van Leicester City in de Premier League bewijst ook dat geld niet altijd doorslaggevend is."

In het lopende Europese seizoen zijn de Spaanse clubs dominant met vier clubs in de halve finales van de Champions League en Europa League: Atletico Madrid, Real Madrid, Sevilla en Villarreal.