Als in het voetbal een speler een scoringskans wordt ontnomen, leidt dat in de toekomst niet meer per definitie tot een rode kaart voor degene die de overtreding maakt.

Dat is de belangrijkste wijziging die de IFAB, de spelregelcommissie van de FIFA, doorvoert. De regelverandering geldt vanaf 1 juni.

Door de herziene regelgeving wordt er alleen nog rood gegeven wanneer er bij het ontnemen van een scoringskans sprake is van een handsbal, vasthouden, duwen of als er geen intentie is om de bal te spelen.

Nu was er vaak kritiek op de zogeheten 'triple punishment' bij een strafschop, waarbij de speler die de overtreding maakte werd gestraft met een strafschop tegen, een rode kaart en een schorsing.

De regelwijziging is het gevolg van een achttien maanden durend onderzoek van de IFAB.

Aftrap

Een andere in het oog springende regelwijziging is dat de aftrap niet meer naar voren hoeft te worden genomen.

Daarnaast hoeft een speler na een blessurebehandeling niet meer per se het veld te verlaten voordat hij weer terug mag keren. Bij een overtreding waarbij een gele of rode kaart wordt gegeven, mag de geblesseerde speler na de behandeling in het veld blijven staan.

Ook krijgt de scheidsrechter de bevoegdheid om een speler al voor het begin van de wedstrijd een rode kaart te geven, vanaf het moment dat de arbiter de veldinspectie doet.