Kelvin Leerdam is naar spelersvakbond ProProf gestapt om zijn boete en terugzetting naar het hoogste jeugdelftal van Vitesse aan te vechten.

De 25-jarige verdediger werd vorige maand voor de tweede keer dit seizoen uit de selectie gezet van de Arnhemmers vanwege een interview in Voetbal International

In het vraaggesprek liet Leerdam weten dat hij voor zijn gevoel geen eerlijke kans krijgt in het eerste elftal van Vitesse. Hij moet het zeker sinds de winterstop veelal doen met invalbeurten.

De vleugelverdediger had de club volgens trainer Rob Maas in diskrediet gebracht en kreeg een maximale boete van tien procent van zijn maandsalaris en werd teruggezet naar de hoogste jeugdploeg.

Onterecht

Vakbondsdirecteur Ko Andriessen laat dinsdag aan VI weten dat de straf in zijn ogen onterecht is. "We accepteren de boete dan ook niet. Er zijn meerdere redenen. Zo kan dat niet met het oog op de cao. Een dergelijke straf zou in Kelvins contract moeten staan én dat staat het niet. Ten tweede heeft de club het bewuste interview op voorhand gelezen en zelfs aanpassingen doorgevoerd. Hoe kun je dan later alsnog straffen?"

"Ten derde, en dat is zeker niet onbelangrijk: Kelvin heeft niks heftigs gezegd. Wij hebben een brief met deze punten naar Vitesse gestuurd, daar is vorige week een reactie opgekomen. De jurist van Vitesse liet weten dat Kelvin de club in diskrediet heeft gebracht en geheimen naar buiten heeft gebracht", aldus Andriessen.

"Daar hebben wij weer op gereageerd met de vraag: op welke gronden heeft hij de club dan in diskrediet gebracht? Bovendien traint hij met de Onder-19-selectie mee, dat mag volgens de cao helemaal niet! In zijn contract staat dat hij zich beschikbaar moet houden voor wedstrijden en trainingen van het eerste en tweede elftal."

Verbannen

De oud-speler van Feyenoord speelt al sinds het seizoen 2013/2014 bij Vitesse. In zijn eerste seizoen viel hij op door als rechtsback acht keer te scoren in de Eredivisie.

Deze jaargang kwam Leerdam nog maar tot vijftien optredens in de competitie. De vorige keer dat hij uit de selectie werd gezet, was dat wegens een "gebrekkige instelling".

Bekijk het programma en de stand in de Eredivisie