China heeft zich ten doel gesteld om voor 2050 bij de beste voetballanden van de wereld te behoren, zo blijkt uit een plan van de Chinese voetbalbond CFA.

Het rapport van de CFA presenteert doelen op de korte, middellange en lange termijn.

Zo moeten er in 2020 50 miljoen Chinezen voetballen. Ook wil de bond dat er over vier jaar twintigduizend trainingscentra en zeventigduizend velden zijn.

In 2030 moet er vervolgens voor elke tienduizend inwoners één voetbalveld zijn en twintig jaar later moet China volgens het plan "een supermacht" zijn in het voetbal.

De Chinese president Xi Jinping is een groot voetbalfan en doet sinds hij in 2013 aan de macht kwam regelmatig inspanningen om de sport groter te maken in zijn land. Hij heeft al eerder het organiseren en het winnen van een WK als doel gesteld voor de komende decennia.

WK 2018

De nationale ploeg van China heeft zich alleen in 2002 gekwalificeerd voor een wereldkampioenschap voetbal en staat momenteel 81e op de FIFA-ranking.

Het team van bondscoach Gao Hongbo, die eerder dit seizoen nog 'stagiair' was bij ADO Den Haag, kwalificeerde zich eind vorige maand voor de derde en laatste ronde van de Aziatische kwalificatie voor het WK van 2018.

Afgelopen winter gaven Chinese clubs zo'n 330 miljoen euro uit aan nieuwe spelers als Ezequiel Lavezzi, Jackson Martinez, Ramires en Alex Teixeira.