Aanvoerder Davy Klaassen bezorgde Ajax zaterdagavond de drie punten op bezoek bij SC Cambuur (0-1), maar de matchwinner moest net als trainer Frank de Boer toegeven dat de koploper in de eerste helft heel matig acteerde.

"Voor rust leek het nergens op", aldus Klaassen voor de camera van FOX Sports. "De veldbezetting was niet goed. Het middenveld stond veel te ver van de voorhoede en dan is het moeilijk om de bal bij de aanvallers te krijgen. In de tweede helft speelden we meer naar voren."

De Boer zag ook dat Ajax in de eerste 45 minuten "misschien één klein kansje" wist te creëren. "Maar we hebben ook helemaal niks weggeven. We konden niet echt een gaatje vinden, maar we hebben wel het geduld opgebracht en we wisten dat zij steeds vermoeider zouden worden."

"In de rust heb ik een paar dingen aangegeven die beter moesten en uiteindelijk hadden we na de 1-0 nog minimaal vier honderd procent kansen om het helemaal te beslissen. Die benutten we niet en daardoor was het aan het einde nog billenknijpen."

Vergeten

De enige treffer van de wedstrijd viel na een uur spelen, toen Klaassen raak kopte uit een voorzet van invaller Anwar El Ghazi. "Het was een goede actie van El Ghazi en een fijne goal", stelt de doelpuntenmaker.

"Het is altijd lekker om matchwinner te zijn, ook in zo'n wedstrijd. We moeten voor een keer maar vergeten hoe de zege tot stand kwam. Het resultaat is goed, maar het spel moet veel beter dan in de eerste helft."

"We zijn er nog lang niet, maar we hebben alles wel in eigen hand. Dat moeten we zo houden. Daarvoor moeten we beter spelen dan tegen SC Cambuur, maar we hebben ook laten zien dat we dat kunnen.''

Van der Hoorn

Mike van der Hoorn maakte de tweede helft niet meer mee, omdat hij vlak voor rust geblesseerd uitviel. De Boer verwacht dat de verdediger gewoon kan spelen tegen zijn voormalige ploeg FC Utrecht.

"Hij had eigenlijk van drie dingen last'', vertelt de trainer. "Na een botsing met doelman Leonard Nienhuis was hij duizelig en had hij een een snee achter een oor. Daarna kreeg hij ook nog een knie van een tegenstander in een bovenbeen."

"Daarom heb ik hem er af gehaald, maar na de wedstrijd was hij al niet meer duizelig. En dat bovenbeen is over een paar dagen ook weer in orde.''

Bakker

Cambuur-aanvoerder Erik Bakker baalde van de nipte nederlaag tegen de koploper. "Ik denk dat er vandaag meer in had gezeten, het is kenmerkend voor ons seizoen dat we dan toch met 1-0 verliezen."

"Als het loopt, kunnen we best aardig voetballen en dan kunnen we het ook Ajax lastig maken. We moeten alleen nog meer kansen gaan creëren."

Bekijk de uitslagen, het programma en de stand in de Eredivisie