Ajax heeft zaterdagavond puntenverlies voorkomen in een moeizaam duel met SC Cambuur. De wedstrijd tussen de koploper en de hekkensluiter van de Eredivisie eindigde in Leeuwarden in 0-1.

Davy Klaassen maakte in de 61e minuut het enige doelpunt van de wedstrijd in het Cambuurstadion.

De voorsprong van Ajax op nummer twee PSV blijft twee punten, omdat de regerend kampioen later op de avond thuis met 2-0 won van Willem II.

SC Cambuur blijft laatste met één punt achterstand op De Graafschap. De 'Superboeren' gaan zondag op bezoek bij FC Groningen.

Van der Hoorn

Ajax had zoals verwacht het meeste balbezit in Friesland, maar veel gevaar voor het doel van SC Cambuur leverde dat niet op in de eerste helft.

Arek Milik schoot over na een actie van linksbuiten Amin Younes en een schot van de Duitser werd gekeerd door keeper Leonard Nienhuis.

Diezelfde doelman botste in de achttiende minuut bij een duel met Mike van der Hoorn, die bloedde aan zijn hoofd en een paar minuten verzorgd moest worden.

De verdediger van Ajax probeerde het vervolgens nog even, maar moest vlak voor rust toch plaatsmaken voor Ricardo van Rhijn.

El Ghazi

Aan het begin van de tweede helft bleef Ajax het lastig hebben en kroop Cambuur zelfs wat meer uit de schulp. Jergé Hoefdraad kreeg in de 57e minuut de beste kans voor de thuisploeg nadat hij de bal had afgepakt van Joël Veltman, maar de inzet van de aanvaller was niet lastig genoeg om Jasper Cillessen te verrassen.

Frank de Boer had inmiddels ingegrepen door Anwar El Ghazi in het veld te brengen voor Lasse Schöne en die wissel sorteerde al snel effect.

Na een uur spelen gaf El Ghazi vanaf de rechterkant voor op Klaassen en de middenvelder verlengde de bal met zijn hoofd richting de verre hoek: 0-1. Het betekende de twaalfde goal van het seizoen voor de captain van de Amsterdammers.

De openingstreffer bezorgde de bezoekers meer ruimte, maar de kansen waren niet besteed aan de Ajacieden. El Ghazi mikte naast nadat hij alleen op Nienhuis af kon, een voorzet vanaf links van Younes belandde twintig minuten voor tijd op de paal en de Duitser schoot even later geheel vrijstaand vanaf een meter of elf voorlangs.

Cambuur bleef zo zicht houden op een punt en trainer Marcel Keizer wisselde ook aanvallend, maar een stunt bleef uit, ondanks een hachelijk moment van Ajax-verdediger Nick Viergever in zijn eigen zestienmetergebied.

Bekijk de uitslagen, het programma en de stand in de Eredivisie