Heracles Almelo heeft zaterdagavond door een 3-1 zege bij Excelsior goede zaken gedaan in de strijd om een Europees ticket. Vitesse hield in de Gelredome ternauwernood een punt over aan het treffen met ADO Den Haag (2-2).

Heracles klom door de winst in Rotterdam van de zesde naar de vierde plaats. De Almelose treffers kwamen op naam van Wout Weghorst (twee) en Ramon Zomer. Brandley Kuwas scoorde voor Excelsior.

Zondag kan de ploeg van trainer John Stegeman op de ranglijst wel weer gepasseerd worden door AZ en FC Utrecht, die respectievelijk vijfde en zesde staan in de Eredivisie.

Excelsior blijft door de nederlaag zestiende in de competitie met 25 punten. Die plaats betekent aan het einde van het seizoen het spelen van nacompetitie.

Lobje

Heracles nam al vroeg de leiding op Woudestein. Weghorst werd door Thomas Bruns de diepte in gestuurd en de spits verschalkte doelman Tom Muyters met een lobje.

In het vervolg van de eerste helft bleeft Heracles de gevaarlijkste ploeg en dat leverde mogelijkheden op voor opnieuw Weghorst, Robin Gosens en Jaroslav Navratil. Aan de andere kant schoten Jeff Stans en Adil Auassar naast namens Excelsior.

Nog voor rust was het Weghorst die Heracles met zijn tweede treffer op een comfortabele 2-0 voorsprong zette. Hij kreeg de bal na een goede aanval aangespeeld door Iliass Bel Hassani en schoot hard raak.

In de eerste minuut van de tweede helft maakte Excelsior het toch weer spannend. Kuwas kreeg de bal in het strafschopgebied voor zijn voeten en zorgde in twee instanties voor een doelpunt. In het vervolg was het weer Heracles dat het gevaarlijkst was en nadat Bruns al dicht bij de 3-1 was, slaagde Zomer er wel in om te scoren. Uit een voorzet van Navratil trof hij doel met een kopbal. Daar bleef het bij.

Vitesse-ADO

Bij de wedstrijd tussen Vitesse en ADO zette Mike Havenaar de bezoekers op voorsprong, waarna Guram Kashia gelijkmaakte. Een eigen doelpunt van Vitesse-verdediger Maikel van der Werff leek ADO een zege op te leveren, maar Denys Oliynyk zorgde vlak voor tijd voor 2-2.

Vitesse won slechts twee van de laatste zeven competitieduels. De ploeg van trainer Rob Maas klom door de remise wel van de achtste naar de zevende plaats in de Eredivisie en heeft nu 44 punten uit 29 wedstrijden.

ADO blijft tiende. De formatie van Henk Fraser heeft zes punten minder dan Vitesse.

Pijn

Bij de eerste kans in Arnhem was het direct raak. Havenaar kopte in de zevende minuut bij de tweede paal binnen en deed zodoende zijn voormalige club pijn.

Nadat Milos Rashica een grote kans miste voor Vitesse en Ruben Schaken hetzelfde deed namens ADO, was het Kashia die voor 1-1 zorgde. Uit een vrije trap van Lewis Baker scoorde hij net als Havenaar met het hoofd.

In de eerste helft kreeg Vitesse nog enkele kansen en ook na rust waren de Arnhemmers iets gevaarlijker dan ADO, maar het waren de Hagenaars die scoorden. Verdediger Van der Werff kopte de bal op ongelukkige wijze in eigen doel na een misverstand met doelman Eloy Room.

In het vervolg ging Vitesse op zoek naar de gelijkmaker en echt grote kansen leverde dat niet op, maar vlak voor tijd behoedde Oliynyk de Arnhemmers voor een nederlaag.

Bekijk de uitslagen, het programma en de stand in de Eredivisie