De Engelse voetbalbond FA gaat de FIFA vragen om een onderzoek in te stellen naar de vraag of dementie bij oud-spelers een gevolg is van tijdens het voetballen opgelopen hersenletsel.

"We zullen op korte termijn een aantal onderzoeksvragen naar de FIFA sturen. We willen weten of zij ons kunnen helpen om te bepalen of dementie meer voorkomt bij voormalig profvoetballers", aldus Ian Beasley, het hoofd van de medische afdeling van de FA, zaterdag tegen persbureau AP.

"Het probleem is dat we het nu gewoon niet weten. Het is een heel grote onderneming om te bepalen of er een link is tussen het spelen van profvoetbal en dementie. Het is verleidelijk om te zeggen dat er wel een link moet zijn, maar we weten het niet zeker."

Het onderwerp kwam eerder op zaterdag weer in het nieuws omdat familieleden van Martin Peters, Nobby Stiles en Ray Wilson in de Daily Mirror bekendmaakten dat de drie leden van de Engelse ploeg die in 1966 wereldkampioen werd lijden aan de ziekte van Alzheimer.

Familie en vrienden van Peters, Stiles en Wilson vrezen dat het vele koppen van de zware leren ballen die vroeger gebruikt werden de reden is dat het trio nu te kampen heeft met de ongeneeslijke ziekte.

"We hopen dat de FIFA ons kan vertellen of er een link is of niet", zegt Beasley. "Dit gaat om veiligheid en gezondheid. Je wilt misschien nog steeds profvoetballer worden, maar door dit onderzoek kunnen we je op z'n minst adviseren wat de kansen zijn dat er iets onomkeerbaars met je gezondheid gebeurt."

Koppen

Volgens het hoofd van de medische afdeling van de FIFA heeft de FA nog niet specifiek om een onderzoek gevraagd naar de link tussen het spelen van voetbal en dementie.

"We hebben heel weinig bewijs om deze hypothese te onderbouwen", aldus Jiri Dvorak. "Maar daarom doen we momenteel onderzoek naar de veranderingen op de lange termijn bij mannelijke en vrouwelijk profvoetballers. We hebben nog geen vermoedens wat daar uit zal komen."

De vrees dat koppen voor hersenbeschadiging kan zorgen, bestaat al langer. De Amerikaanse voetbalbond verbiedt sinds eind vorig jaar het koppen voor spelers jonger dan tien jaar. De KNVB meldde destijds in een reactie dat het geen reden zag om dit ook toe te passen in Nederland.

NFL

Ook in andere sporten zoals American football, ijshockey en rugby is er de laatste jaren steeds meer aandacht voor de gevolgen voor de hersenen van het spelen van de sport op hoog niveau.

Een hoge official van de National Football League (NFL) gaf vorige maand voor het eerst toe dat er een link is tussen door American football opgelopen hoofdletsel en CTE, een ernstige hersenaandoening.