ADO Den Haag en PEC Zwolle zijn vrijdag definitief teruggeplaatst naar de veilige categorie 2. De clubs staan er financieel weer beter voor na een mindere periode.

Bij ADO is dat het geval nadat eigenaar Hui Wang onlangs 2 miljoen euro overmaakte. Direct na die betaling deed de club aan de KNVB al het verzoek om te promoveren naar categorie 2.

De Haagse Eredivisionist stond in de zorgwekkende categorie 1. Categorie 3 is voor clubs die kerngezond zijn.

ADO dreigde door het uitblijven van de beloofde miljoenen van Wang onder curatele gesteld te worden door de KNVB en de directie baalde daar openlijk van.

Afgelopen winter konden er door de financiële problemen ook geen spelers worden aangetrokken.

Bij monde van algemeen directeur Jan Willem Wigt liet ADO onlangs wel weten dat het ondanks de betaling van Wang verwacht voor volgend seizoen te moeten bezuinigen.

PEC

Bij PEC vormden de halfjaarcijfers voor de licentiecommissie aanleiding om de club te promoveren naar categorie 2.

"Aangezien PEC Zwolle op twee momenten achtereen in deze categorie is ingedeeld, wordt de club nu ook officieel overgezet naar de veilige tweede categorie", aldus Adriaan Visser.

"Voor onze club komt er zodoende een einde aan een periode van een jaar in categorie 1 en daar zijn we als vanzelfsprekend blij mee."

Nog acht clubs zitten in de zorgelijke categorie 1. Dat zijn FC Den Bosch, De Graafschap, Fortuna Sittard, NEC, RKC Waalwijk, Roda JC, FC Twente en VVV-Venlo.

Bekijk de uitslagen, het programma en de stand in de Eredivisie