Ajax accepteert het schikkingsvoorstel van de aanklager betaald voetbal naar aanleiding van de wanordelijkheden rond de Klassieker tegen Feyenoord op 7 februari, waaronder het ophangen van een 'Vermeer-pop'.

Dat meldt de Amsterdamse club vrijdag in een verklaring. Ajax krijgt een boete van 10.000 euro en dient bij de volgende thuiswedstrijd tegen Feyenoord twee vakken leeg te houden: vak 424 en 425.

Tijdens Ajax-Feyenoord werd er in het stadion onder meer een pop opgehangen die doelman Kenneth Vermeer van de Rotterdammers moest voorstellen. Vermeer kwam in het verleden voor Ajax uit.

Enkele Ajax-supporters toonden ook een spandoek met kwetsende tekst, staken vuurwerk af en uitten kwetsende spreekkoren.

De aanklager nam ook het afsteken van vuurwerk tijdens Ajax-Heracles Almelo op 26 januari mee in zijn voorstel.

Stadionverbod

In de vakken 424 en 425 zit de fanatieke Ajax-aanhang, daar werd ook de pop van Vermeer opgehangen.

Seizoenkaarthouders uit deze vakken mogen volgend seizoen in het duel met Feyenoord ook niet ergens anders plaatsnemen in het stadion. Sinds enige jaren zijn 'uitsupporters' al niet welkom in de Klassieker.

Ajax heeft de supporter die de pop heeft opgehangen een stadionverbod gegeven. De inwoner van Wageningen wordt ook nog vervolgd door justitie.

Passief

De aanklager stelde dat Ajax onvoldoende maatregelen heeft genomen om de wanordelijkheden te voorkomen en te beëindigen.

Volgens hem had de huidige koploper van de Eredivisie eerder moeten reageren toen de pop werd opgehangen. De club zou ook te passief hebben gereageerd op de kwetsende teksten en spreekkoren.

Video: Kenneth Vermeer-pop opgehangen tijdens Ajax - Feyenoord

Kenneth Vermeer-pop opgehangen tijdens Ajax - Feyenoord
Kenneth Vermeer-pop opgehangen tijdens Ajax - Feyenoord