Ajacied Kenny Tete maakt vrijdagavond tot tevredenheid van trainer Frank de Boer zijn rentree na een lange afwezigheid. De rechtsback speelt mee met Jong Ajax tegen FC Emmen in de Jupiler League.

Hij krijgt daarvoor dispensatie van de KNVB. Tete scheurde op 23 januari zijn rechterenkelband af in het thuisduel met Vitesse (1-0).

De tweevoudig international van Oranje liet zich gelijk opereren en moest twee weken lang met zijn enkel in het gips lopen. Hij keerde begin vorige maand terug op het trainingsveld bij Ajax.

"Ik ben blij dat ik de keuze straks weer kan maken", aldus De Boer. "We zitten heel dun in de verdedigers. Er staan er volgens mij vijf op scherp, dus we kunnen hem zomaar weer nodig hebben. Hij oogt fris en ik ben blij dat hij er weer aankomt."

Veltman

In januari maakte Ajax bekend dat het tien tot twaalf weken zou duren voordat Tete weer in actie zou kunnen komen. De verdediger liet zelf onlangs weten dat hij verwacht nog dit seizoen zijn rentree te maken in de hoofdmacht.

De 20-jarige Tete brak dit seizoen door in de hoofdmacht van de Amsterdammers. Hij kreeg van De Boer op de rechtsbackpositie de voorkeur boven Ricardo van Rhijn.

De laatste weken speelde Joël Veltman op de positie van Tete. Zijn plek centraal in de verdediging werd ingenomen door Mike van der Hoorn.

Ronaldo

Volgens De Boer is een optimale concentratie in de titelrace de komende weken het allerbelangrijkste. Hij haalt daarbij zijn eigen spelersloopbaan aan.

"Je bent zelf je grootste tegenstander. Ik wist dat ik op honderd procent ook tegen Ronaldo goed kon spelen. Zo niet, dan heb je een heel moeilijke middag of avond. Als je geconcentreerd bent, kun je iedereen aan."

"We moeten continu de jongens op scherp houden. Dat besef moeten wij ze als staf brengen, maar het moet ook zeker van de jongens komen die ervaring hebben. Ik heb daar wel een goed gevoel over."

Koploper Ajax speelt zaterdag om 19.45 uur uit tegen SC Cambuur en wacht verder nog duels met FC Utrecht (thuis), sc Heerenveen (uit), FC Twente (thuis) en De Graafschap (uit).

Bekijk de uitslagen, het programma en de stand in de Eredivisie