De aanklager betaald voetbal heeft Ajax een schikkingsvoorstel gedaan van een geldboete van 10.000 euro en het leeg houden van twee vakken bij de volgende thuiswedstrijd tegen Feyenoord naar aanleiding van de ongeregeldheden bij de laatste Klassieker in de Arena.

Dat meldt de KNVB donderdag.

Tijdens Ajax-Feyenoord op 7 februari (2-1) werd er in het stadion onder meer een pop opgehangen die doelman Kenneth Vermeer van de Rotterdammers moest voorstellen.

Ook werd er een spandoek met kwetsende tekst getoond, vuurwerk afgestoken en kwetsende spreekkoren geuit door de Ajax-supporters. De aanklager heeft ook het afsteken van vuurwerk tijdens Ajax-Heracles Almelo op 26 januari meegenomen in zijn voorstel.

De voorgestelde straf voorziet er naast de boete van 10.000 euro in dat de vakken 424 en 425 in de Arena leeg moeten blijven bij de volgende editie van Ajax-Feyenoord. In die vakken zit de fanatieke aanhang ('vak 410') van de Amsterdamse club en daar werd de pop van Vermeer ook opgehangen.

Reageren

De aanklager vindt dat Ajax onvoldoende maatregelen heeft genomen om de wanordelijkheden te voorkomen en te beëindigen.

Volgens hem had de huidige koploper van de Eredivisie eerder moeten reageren toen de pop werd opgehangen. De club zou ook te passief hebben gereageerd op de kwetsende teksten en spreekkoren.

Ajax heeft tot woensdag 13 april 12.00 uur om te reageren op het voorstel. De club heeft het voorstel van de aanklager in beraad.

Aangifte

Ajax heeft de supporter die de pop heeft opgehangen een stadionverbod gegeven. De inwoner van Wageningen wordt ook nog vervolgd door justitie.

Vorig jaar strafte de KNVB supporters van FC Utrecht voor antisemitische spreekkoren. Zij mochten dit seizoen de thuiswedstrijd tegen Ajax niet vanaf de Bunnikzijde bekijken, maar slaagden er wel in massaal kaartjes voor andere tribunes voor het bewuste duel aan te schaffen.

Uiteindelijk waren fans van Ajax niet welkom bij die wedstrijd. De burgemeester van Utrecht was bang dat anders de veiligheid van veel toeschouwers in gevaar zou komen.

Video: Kenneth Vermeer-pop opgehangen tijdens Ajax - Feyenoord

Kenneth Vermeer-pop opgehangen tijdens Ajax - Feyenoord
Kenneth Vermeer-pop opgehangen tijdens Ajax - Feyenoord