Zlatan Ibrahimovic gaat de Zweedse arts Ulf Karlsson aanklagen, omdat die hem heeft beschuldigd van dopinggebruik in zijn periode bij Juventus. 

"We gaan hem aanklagen", zegt Mino Raiola, de Nederlandse zaakwaarnemer van Ibrahimovic, donderdag tegen de Zweedse krant Expressen.

"Misschien is de arts een mislukte atleet, of is hij gewoon jaloers. Maar zeker is dat hij een grote fout gemaakt heeft. Na deze verklaring zal hij een heel ander leven hebben dan voor deze verklaringen. Hij verspreidt leugens."

Karlsson deed de uitspraken onlangs bij een congres in Värmlands. Volgens de arts kwam de huidige spits van Paris Saint-Germain in zijn tijd bij Juventus, waar hij van 2004 tot 2006 speelde, tien kilo aan spiermassa aan in zes maanden.

"Ik ben ervan overtuigd dat dat gebeurde door verboden producten. Het is onmogelijk om dat in zo'n korte tijd te doen. Ze hadden bij Juventus daar een dokter in dienst die 22 maanden geschorst is geweest. Dan weet je genoeg", aldus Karlsson, die eraan toevoegde dat hij geen bewijs heeft tegen Ibrahimovic.

"Begrijp me niet verkeerd. Ik beschuldig Ibrahimovic nergens van. Ik wil alleen een discussie op gang brengen over doping bij teamsporten.''

Rustig

Volgens Raiola is de oud-Ajacied "rustig" onder de beschuldigingen van Karlsson. "Hij schaamt zich er meer voor dat hij woensdag een penalty heeft gemist in het Champions League-duel met Manchester City. Hij zei dat het niet zijn taak is om te reageren op dit soort beschuldigingen."

Juventus is in het verleden vaker met doping in verband gebracht. Dat gebeurde ook na zege op Ajax in de finale van de Champions League in 1996.

Na uitgebreid onderzoek concludeerde een Italiaanse rechter dat spelers van Juventus tussen 1994 en 1998 inderdaad regelmatig verboden middelen hebben gebruikt. Hij kon echter niet aantonen voor welke wedstrijden dat was gebeurd. Juventus mocht zich daardoor winnaar van de Champions League blijven noemen.

Clubarts Riccardo Agricola werd later veroordeeld tot 22 maanden celstraf vanwege sportfraude en nalatigheid bij de bescherming van de gezondheid van de spelers.

Dopingcontroles

"Maar het gebruik van verboden middelen was voorbij toen Zlatan arriveerde bij Juventus", aldus Raiola. "Hij heeft daar ook genoeg dopingcontroles ondergaan, want Juventus lag altijd onder het vergrootglas."

"Dit zijn gewoon belachelijke beschuldigingen, er zijn geen feiten om deze te onderbouwen. Alle clubs waar Zlatan heeft gespeeld, weten dat hij niet eens aspirine neemt."