KNVB-voorzitter en UEFA-bestuurder Michael van Praag gelooft niet dat FIFA-voorzitter Gianni Infantino iets te verwijten valt na de inval woensdag van de Zwitserse politie bij de UEFA.

De agenten wilden inzage in contracten tussen de UEFA en Cross Trading, een bedrijf dat zich verzekerde van de rechten van de Champions League en die later voor drie keer de marktwaarde doorverkocht aan de Ecuadoraanse televisiezender Teleamazonas. De UEFA liep daardoor mogelijk tonnen mis.

Onder een van de contracten staat de handtekening van Infantino, die eerder werkzaam was als directeur juridische zaken bij de UEFA. Volgens Van Praag valt de Zwitser echter niets kwalijk te nemen.

"Het is gewoon een onderhandelingsproces", aldus Van Praag donderdag in De Telegraaf. "Je krijgt niet altijd wat je vraagt en als er weinig animo is, kan je het niet verkopen of tegen een lager bedrag dan de richtprijs. Wat er daarna bij het doorverkopen allemaal gebeurt, weet je niet. Zo gaat het nog steeds."

Mannetje

Zonder het te willen bagatelliseren vindt Van Praag ook dat er niet te zware woorden moeten worden gebruikt voor de inval.

"Wat is een inval? Er is een mannetje met een vergunning bij het UEFA hoofdkwartier in Nyon langsgekomen om de ordner op te halen met de contracten uit 2006 en 2007 tussen de Europese voetbalbond en de bedrijven Cross Trading en Teleamazonas."

"Ik heb mensen bij de UEFA gesproken, die het mannetje zelfs niet hebben gezien."

Panama Papers

De deal tussen Cross Trading en de UEFA kwam dinsdag aan het licht door documenten die in handen zijn van journalisten die zich bezighouden met de Panama Papers, een grote hoeveelheid gelekte documenten van het Panamese bedrijf Mossack Fonseca. 

De UEFA verklaarde woensdag dat de politie alle relevante documenten heeft gekregen en dat de bond volledig meewerkt.

Infantino zei in een reactie dat hij geen problemen heeft met het onderzoek. "Ik verwelkom elk onderzoek dat wordt uitgevoerd in deze zaak", aldus Infantino, die in februari werd verkozen tot FIFA-voorzitter.