FIFA-voorzitter Gianni Infantino heeft in 2006 een omstreden contract ondertekend als directeur van de UEFA, blijkt uit documenten die in handen zijn van journalisten die zich bezighouden met de Panama Papers.

De Zwitser, die onlangs zijn landgenoot Sepp Blatter opvolgde als preses van de wereldvoetbalbond, zou televisierechten verkocht hebben aan twee zakenmannen die later betrokken raakten bij het omvangrijke omkoopschandaal bij de FIFA.

Hugo Jinkis en diens zoon Mariano Jinkis verzekerden zich van de rechten voor het uitzenden van de Champions League, maar verkochten deze later voor drie keer de marktwaarde. Onder het contract stond de handtekening van Infantino, die destijds werkzaam was als directeur juridische zaken bij de UEFA.

Infantino is zich van geen kwaad bewust en pleit zichzelf vrij van alle betrokkenheid. "Ik ben verbijsterd en accepteer niet dat mijn integriteit in twijfel wordt getrokken door de media", aldus de Zwitser in een verklaring. "Ik heb nooit persoonlijk te maken gehad met Cross Trading (het bedrijf van vader en zoon Jinkis, red.) of de eigenaren, omdat alles in banen werd geleid door de marketingafdeling van de UEFA."

"Ik wil voor de goede orde ook nog opmerken dat noch de UEFA noch ik ooit over dit onderwerp is benaderd door de autoriteiten", aldus Infantino. "Er is geen enkele indicatie dat de UEFA of mij iets te verwijten valt in deze kwestie."

'Standaardprocedure'

De Europese voetbalbond ontkende in een eerder stadium nog ooit zaken te hebben gedaan met personen of instanties die betrokken zijn bij het corruptieschandaal en sindsdien onderzocht worden door de FBI.

Volgens de UEFA is er echter geen sprake van omkoping. "Niets wijst erop dat er een UEFA-official of partner van de UEFA een vorm van steekpenningen of smeergeld heeft aangenomen. De tv-deal in kwestie is ondertekend door Infantino omdat hij een van de bestuurders was die gemachtigd was om contracten te ondertekenen."

"De verbintenis is, zoals u kunt zien, ook ondertekend door andere UEFA-directeuren", citeert The Guardian een woordvoerder van de UEFA. "Dat is standaardprocedure."

Steekpenningen

De Argentijnse zakenlieden Jinkis verzetten zich momenteel tegen uitlevering aan de Verenigde Staten en mogen hun huis in Buenos Aires niet verlaten van de autoriteiten.

In mei 2015 oordeelden Amerikaanse aanklagers dat vader en zoon Jinkis miljoenen euro's aan steekpenningen zouden hebben betaald aan de Zuid-Amerikaanse voetbalbestuurders. Gedurende meerdere jaren zouden de Argentijnen op die manier lucratieve uitzendrechten voor regionale toernooien hebben bemachtigd.

Met hun bedrijf Cross Trading zouden vader en zoon Jinkis voor relatief lage prijzen beslag gelegd hebben op televisierechten, die vervolgens voor een veelvoud doorverkocht werden.

Onder een contract voor de Ecuadoraanse uitzendrechten van de Champions League in de seizoenen 2006/2007, 2007/2008 en 2008/2009 zou een handtekening van de kersverse FIFA-voorzitter Infantino staan.

De 46-jarige Infantio kondigde tijdens zijn verkiezingscampagne voor het voorzitterschap nog aan dat hij schoon schip wilde maken bij de door corruptie geplaagde wereldvoetbalbond. "Het is nu of nooit. Als we de reputatie en het imago van de FIFA nu niet opvijzelen, dan zie ik geen toekomst voor de FIFA."

Video: De grootste namen uit de Panama Papers