Louis van Gaal prees zichzelf zondag gelukkig met de "gestolen overwinning" van Manchester United op Everton.

De 'Red Devils' hielden dankzij een moeizame 1-0 zege drie punten over aan het treffen met de bezoekers uit Liverpool, hoewel het volgens de Nederlandse manager ook heel anders had uit kunnen pakken.

"Ik denk dat je het wel een gestolen overwinning kunt noemen, want we speelden helemaal niet zo goed. Het leek erop dat we niet fris genoeg waren, hoewel we genoeg tijd hebben gehad om ons voor te bereiden op de wedstrijd."

Desondanks was Van Gaal met het oog op plaatsing voor de Champions League bijzonder content met de gelukkige winstpartij tegen Everton. "Ik ben erg blij met de overwinning, maar zij hadden naar mijn mening ook wel twee keer kunnen scoren. Het geluk was aan onze zijde vandaag."

Twee weken geleden won United de stadsderby tegen City, wat de zege van zondag extra glans gaf voor Van Gaal. "Dat is heel belangrijk, want als je vandaag had verloren, had de zege op City geen enkele waarde."

Dankzij de drie punten houden de 'Mancunians' zicht op de vierde plaats en daarmee een ticket voor de voorrondes van de Champions League. "We hebben nog vier thuiswedstrijden en drie uitwedstrijden te gaan, te beginnen met het belangrijke uitduel van zondag met Tottenham Hotspur."

​Nederlanders

Van Gaal deed zondag een beroep op twee Nederlanders: Daley Blind en Timothy Fosu-Mensah. Eerstgenoemde moest in de slotfase noodgedwongen naar de kant. "Hij heeft min of meer alles gespeeld dit seizoen en is aan het eind van zijn Latijn."

"Ik geef hem deze week twee dagen vrij, dan komt hij er wel weer bovenop", aldus de oud-bondscoach, die Fosu-Mensah halverwege liet invallen en de assist bij de winnende goal van Anthony Martial zag verzorgen.

"Ik zag dat er in de eerste helft veel ruimte lag op de rechterflank en Timothy heeft daar na rust fantastisch gebruik van gemaakt. Als coach heb je daar dan wat geluk mee, dus alle lof hoort naar de speler te gaan en niet naar mij."

Sir Bobby Charlton

Old Trafford bracht rond het treffen met Everton een eerbetoon aan clubicoon Sir Bobby Charlton. "Dat was fantastisch", aldus Van Gaal. "Het is geweldig om te zien hoe alle spelers gerespecteerd worden in Engeland, prachtig. Ik had tranen in mijn ogen bij die staande ovatie."

"Dit heeft hij ook verdiend. Samen met Jimmy Greaves was Sir Bobby vroeger mijn idool. Ik voelde me dan ook erg vereerd toen ik hem mocht ontmoeten tijdens mijn eerste dag bij United."

Bekijk de uitslagen, de stand en het programma in de Premier League