Voetbal

FC Twente laat ook transfer Corona naar FC Porto onderzoeken

FC Twente laat ook de handelingen rond de transfer van Jesus Corona, die de club vorig jaar verliet voor FC Porto, door een onafhankelijk bureau onderzoeken.

Eerder op de dag doken er op de website van Football Leaks details op van die overgang, waarbij mogelijk onregelmatig is gehandeld.

Bij de transfer heeft het voormalige bestuur van FC Twente afspraken gemaakt met het Mexicaanse investeringsfonds Representaciones Internacionales Vijay Sa de CV. Zowel de FIFA als de KNVB is daarvan op de hoogte.

Het Mexicaanse bedrijf zou in 2013 omgerekend 2,65 miljoen hebben geïnvesteerd. In ruil zou het zestig procent van het transfergeld opstrijken als Corona zou verkassen. Bij een bod van minder dan 20 miljoen euro had FC Twente het bedrijf moeten informeren en om schriftelijke toestemming moeten vragen.

Eerder bleek na onderzoek al dat het noodlijdende FC Twente bij de verkoop van Dusan Tadic aan Southampton in 2014 een deel van het contract geheim had gehouden voor de Nederlandse voetbalbond.

De 23-jarige Corona speelde tussen 2013 en 2015 voor FC Twente, dat hem destijds overnam van CF Monterrey. De vleugelspeler tekende vorig jaar zomer bij FC Porto.

170.000 euro

Dinsdag kreeg FC Twente een boete van omgerekend 170.000 euro opgelegd door de FIFA wegens het toelaten van de invloed van investeringsmaatschappij Doyen Sports.

Uit uitgelekte contracten bleek dat Doyen aandelen had in diverse spelers en oud-spelers van FC Twente, zoals Tadic, Luc Castaignos en Youness Mokhtar. Doyen had ook invloed op de transfers van die spelers.

De club uit Enschede kocht het contract met de investeringsmaatschappij in november vorig jaar af.

Lees meer over:

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers
Bekijk hier welke wielrenners in het seizoen 2018 voor een andere ploeg zullen rijden.

NUwerk

Tip de redactie