Danny Blind was dinsdagavond "aangenaam verrast" na de enigszins verrassende overwinning van het Nederlands elftal op Engeland.

"Ik ben blij", geeft de bondscoach van Oranje na de 2-1 oefenzege op Wembley toe voor de camera van SBS6. "Het is altijd fijn om te winnen, zeker tegen een goede tegenstander in een uitwedstrijd."

De keuzeheer leed sinds zijn aanstelling als eindverantwoordelijke al vier nederlagen in zes eerdere interlands. "Het is toch een beetje goodwill dat je terugverdient. En dat is nodig ook", beseft Blind, die wel een opsteker kon gebruiken. "We hebben gefaald als het gaat om plaatsing voor het EK."

In Londen legde Oranje echter beter spel op de mat dan afgelopen vrijdag tegen Frankrijk in de Arena (3-2 nederlaag). De bondscoach was dan ook bijzonder tevreden met het optreden tegen het hoger aangeslagen Engeland. "Daar ga je niet van uit op Wembley."

"Engeland is toch in goeden doen en wij missen veertien mensen, volgens mij, waaronder zeven of acht basisspelers. Dan verbaast dit je aangenaam. Daar ben ik blij mee. We hebben geen onnodig respect getoond voor de tegenstander."

Video: Samenvatting Engeland-Nederland

4-3-3

In tegenstelling tot de verloren ontmoeting met Frankrijk koos Blind op Wembley weer voor de vertrouwde 4-3-3-formatie. Dat betekent echter niet dat Oranje nooit meer zal teruggrijpen op het defensiever georiënteerde 5-3-2, laat Blind weten.

"We moeten het altijd af laten hangen van de tegenstander of we 4-3-3 of 5-3-2 spelen. Het behoeft geen uitleg dat de spelers zich prettiger voelen in 4-3-3. Dat is logisch, want daar zijn ze vertrouwd mee."