Voetbal

Van Marwijk met Saoedi-Arabië als groepswinnaar verder in WK-voorronde

Bert van Marwijk heeft zich dinsdag met Saoedi-Arabië dankzij een gelijkspel tot groepswinnaar gekroond in de WK-voorrondes in de Aziatische zone. In Abu Dhabi werd het 1-1 tegen de Verenigde Arabische Emiraten.

Daardoor eindigde Saoedi-Arabië met twintig punten uit acht wedstrijden als winnaar in groep A. De Verenigde Arabische Emiraten werden tweede met drie punten minder.

Onder toeziend oog van toeschouwer Diego Maradona kwam de ploeg van Van Marwijk nog wel op voorsprong in het Mohammed Bin Zayed Stadium, toen Taisir Al-Jassim na 24 minuten uit een lastige hoek binnen volleerde op aangeven van Mohammed Al-Sahlawi.

Zeven minuten na rust bracht spelmaker Omar Abdulrahman echter de gelijkmaker op het scorebord namens de Verenigde Arabische Emiraten.

Ondanks aandringen van het thuisland wist Saoedi-Arabië stand te houden in het restant, waardoor Van Marwijk als groepswinnaar doorstootte naar de volgende kwalificatiefase voor het WK van 2018.

Derde ronde

De 'Zonen van de Woestijn', vier keer eerder actief op een WK, waren al zeker van een plek in de volgende ronde. De Verenigde Arabische Emiraten drongen als één van de vier beste nummers twee ook door tot de volgende ronde richting Rusland.

In de derde kwalificatieronde worden twee poules van zes landen geformeerd. De nummers één en twee van die groepen verzekeren zich van deelname aan het WK.

Jahanbakhsh

Iran eindigde afgetekend als eerste in groep D door Oman in Teheran met 2-0 te verslaan. Het verschil tussen beide favorieten liep daardoor op tot zes punten.

AZ-speler Alireza Jahanbakhsh werd na ruim een uur gewisseld in gezelschap van collega-aanvaller Sardar Azmoun, de maker van beide doelpunten.

Japan boekte de zevende zege in poule E. Syrië, al zeker van de tweede plaats, vormde geen probleem in Saitama: 5-0. Halverwege de tweede helft stond er nog 1-0 op het scorebord, door een eigen doelpunt.

Shinji Kagawa (twee), Keisuke Honda (ex-VVV) en Genki Haraguchi maakten het verschil aanzienlijk. Mike Havenaar (ADO Den Haag) bleef op de reservebank.

Tip de redactie