Voetbal

Oranje treedt met Daley Blind als captain aan tegen Engeland

Het Nederlands elftal zal dinsdagavond met Daley Blind als aanvoerder aantreden in de oefeninterland tegen Engeland op Wembley.

Bondscoach Danny Blind maakte dat maandag bekend op de persconferentie in aanloop naar het duel in Londen.

Vrijdag droeg zijn zoon in het met 3-2 verloren oefenduel met Frankrijk ook al de aanvoerdersband nadat captain Wesley Sneijder in de eerste helft geblesseerd van het veld moest. Eerste aanvoerder Arjen Robben ontbreekt ook door een kwetsuur.

Daley Blind speelde tot dusver 35 interlands. De verdediger van Manchester United is daarmee op Klaas Jan Huntelaar na de meest ervaren international in de huidige selectie van Oranje.

"Ik vind het een hele eer dat ik de band mag dragen", reageerde hij op de beslissing van de bondscoach om hem als aanvoerder te kiezen voor het duel op Wembley.

Cruijff

Net als in het duel met Frankrijk zal er ook op Wembley in de veertiende minuut geapplaudisseerd worden voor de donderdag overleden Johan Cruijff. Het is aanvankelijk niet de bedoeling dat het spel tijdens die minuut wordt stilgelegd.

Van bondscoach Blind mag een speler zijn voet wel een minuut lang op de bal houden. "Of dat ze de bal even rustig rond tikken, zodat ze Cruijff goed en rustig kunnen herdenken", zei hij. "Dat zou wel zo aardig zijn."

Daley Blind staat er ook wel voor open om de wedstrijd even stil te leggen. "Of we een afspraak met alle spelers kunnen maken? Ik weet dat niet. Maar als zij doorspelen, dan moeten we toch achter ze aan. Even kijken hoe het loopt."

Grote competities

Bondscoach Blind beseft dat hij in een andere situatie verkeert dan zijn collega Roy Hodgson van de Engelsen. "Hij heeft spelers die bij grote clubs in grote competities spelen'', aldus de coach van het Nederlands elftal.

"Zij hebben alle kwalificatieduels voor het EK gewonnen en versloegen in de laatste oefenduels zelfs Frankrijk en Duitsland. Wij zijn een ploeg in opbouw en hebben heel veel blessures."

Bij Oranje haakten zondag, nadat al veel spelers niet beschikbaar waren, ook nog Jasper Cillessen en Davy Klaassen geblesseerd af. Blind voegde daarop Michel Vorm en Marco van Ginkel toe aan zijn selectie.

De bondscoach, niet zijn opstelling nog niet wilde prijsgeven, ziet Engeland als voorbeeld voor het huidige Oranje. "We krijgen langzaam te maken met een nieuwe generatie. Engeland heeft dat ook gehad, maar zij zijn nu weer goed bezig. Voor onze jonge talenten is deze wedstrijd heel leerzaam."

De wedstrijd op Wembley begint dinsdag om 21.00 uur en staat onder leiding van de Spaanse scheidsrechter Antonio Miguel Mateu Lahoz.

Engeland-Nederland is dinsdagavond live te zien op NU.nl en SBS6. De uitzending begint om 20.25 uur.

Tip de redactie