Voetbal

FIFA-official Callejas bekent schuld in corruptieschandaal

De Hondurese FIFA-official Rafael Callejas heeft maandag in het Amerikaanse onderzoek naar corruptie binnen de wereldvoetbalbond bekend dat hij schuldig is aan omkoping.

De 72-jarige voormalig voorzitter van de Hondurese voetbalbond deed zijn bekentenis in een rechtbank in Brooklyn. Hij werd beschuldigd van afpersing en fraude.

In december verscheen hij ook al eens voor de rechtbank, maar toen ontkende hij alle aantijgingen. Sindsdien heeft hij huisarrest nadat hij met een borgsom van 3,5 miljoen euro vooralsnog buiten de cel kon blijven.

De Zuid-Amerikaan was tot augustus vorig jaar voorzitter van de nationale voetbalbond van Honduras. De oud-politicus leidde het land tussen 1990 en 1994 als president.

Callejas is een van de in totaal 42 verdachten naar wie de Amerikaanse autoriteiten onderzoek doen. Inmiddels hebben veertien mensen en twee bedrijven een bekentenis gedaan.

WK's

Callejas zou volgens de beschuldigingen onder meer smeergeld hebben aangenomen van Media World, een filiaal van de Spaanse Imagina Group.

Dankzij de omkoping kon het bedrijf media- en marketingrechten bemachtigen van kwalificatiewedstrijden voor de WK's van 2014, 2018 en 2022. Callejas was binnen de FIFA onder meer lid van de marketing- en televisiecommissie.

Bij de FIFA zou in het verleden meer dan 200 miljoen dollar aan steekpenningen en smeergeld zijn aangenomen in ruil voor onder meer uitzendrechten.

Lees meer over:
Tip de redactie