Voetbal

Portugal verliest door gemiste penalty Ronaldo van Bulgarije

Portugal is vrijdagavond zeer verrassend onderuit gegaan in een oefeninterland tegen Bulgarije. Ierland won in Dublin van Zwitserland.

Portugal neemt komende zomer voor de zevende keer deel aan een Europees Kampioenschap, maar kon in Leiria geen indruk maken tegen de Bulgaren.

Bulgarije wist zich niet te plaatsen voor het EK in Frankrijk. Desondanks kwam de ploeg van bondscoach Ivaylo Petev na twintig minuten op voorsprong via Marcelinho.

Portugal drong daarna aan en kreeg halverwege de tweede helft een uitgelezen mogelijkheid op de gelijkmaker, maar Cristiano Ronaldo miste een strafschop. Door de misser van de Portugese sterspeler ging de verliezend EK-finalist van 2004 met 1-0 onderuit.

De formatie van bondscoach Fernando Santos speelt op het EK in de groepsfase tegen IJsland, Oostenrijk en Hongarije.

Ierland

Ierland was met 1-0 te sterk voor Zwitserland. Zowel de Ieren als Zwitsers hebben zich geplaatst voor het Europees Kampioenschap in Frankrijk deze zomer en troffen elkaar vrijdag in het Aviva Stadium in Dublin.

Ciaran Clark zette Ierland al vroeg op voorsprong voor eigen publiek. De verdediger was in de tweede minuut trefzeker. In het restant van het duel werd er niet meer gescoord.

Ierland kreeg nog wel een flinke tegenvaller te verwerken. Aanvaller Kevin Doyle viel in de eerste helft met een ogenschijnlijk zware blessure uit.

Ierland speelt op het EK in de groepsfase tegen Italië, België en Zweden. Zwitserland is in Frankrijk ingedeeld in poule A bij gastland Frankrijk, Roemenië en Albanië.

Slowakije

EK-ganger Slowakije kwam thuis tegen Letland niet verder dan 0-0. De Slowaken kregen voldoende kansen, maar verzuimden te scoren in Trnava.

Slowakije debuteert deze zomer in Frankrijk op het EK en zit in een groep met Engeland, Rusland en Wales.

Tip de redactie