De UEFA zou spelen met de gedachte om de opzet van de Champions League radicaal te veranderen. Op die manier hoopt de Europese voetbalbond de lancering van een Super League tegen te houden.

Een optie die volgens The Guardian wordt besproken is een poulefase met zestien clubs.

Door twee groepen van acht ploegen te creëren zijn clubs verzekerd van minimaal veertien duels. Voorafgaand aan de groepsfase komt er een knock-outronde. Daarin zullen de sterkste teams geplaatst zijn, waardoor de kans op 'kleinere' clubs in de groepsfase nihil is.

Tijdens de besprekingen tussen de clubs en de UEFA zou vaak het voorbeeld zijn aangehaald van de ontmoetingen tussen Real Madrid en het Wit-Russische BATE Borisov in het seizoen 2008/2009. Deze pouleduels trokken nauwelijks publiek en kijkcijfers.

In de mogelijk nieuwe opzet is de kans zeer groot dat de 'Koninklijke' alleen nog maar groepswedstrijden speelt tegen andere Europese topclubs.

De wens om de modus van de Champions League te veranderen komt naar verluidt vooral van Italiaanse, Spaanse en Duitse clubs. Zij vrezen op een enorme achterstand te worden gezet door de Premier League-concurrenten vanwege de lucratieve televisiedeal die deze zomer ingaat in Engeland.

De kans is groot dat alle twintig Premier League-clubs binnenkort in de top dertig van Europese clubs met de hoogste omzet staan.

Kloof

Het spelen van meer topwedstrijden is volgens de niet-Engelse clubs nodig om de financiële kloof te verkleinen. Dat zou kunnen worden bewerkstelligd door een Super League te lanceren of door een Champions League die flink op de schop gaat.

Normaal gesproken gaan de veranderingen pas vanaf 2018 in, wanneer de huidige grote televisiecontracten aflopen.

Een woordvoerder van de UEFA bevestigt de besprekingen niet, maar meldt wel dat het format voortdurend geëvalueerd wordt.