De onderzoekskamer van de ethische commissie van de FIFA heeft besloten om de toewijzing van het WK 2006 aan Duitsland te onderzoeken.

Dat meldt de wereldvoetbalbond dinsdag in een verklaring.

Onlangs bleek uit onderzoek van bureau Freshfields dat het organisatiecomité dat het toernooi in 2000 naar Duitsland haalde meerdere verdachte betalingen deed.

De FIFA onderzoekt de rol van een aantal individuen, onder wie Franz Beckenbauer, die fungeerde als voorzitter van het organisatiecomité.

Beckenbauer, Theo Zwanziger, Horst Schmidt en Stefan Hans worden verdacht van het doen van dubieuze betalingen en het afsluiten van verdachte contracten.

Wolfgang Niersbach en Helmut Sandrock hebben mogelijk geen melding gemaakt van een overtreding waar zij van wisten.

Toernooidirecteur

Niersbach en Zwanziger fungeerden in het verleden als preses van de Duitse voetbalbond. Sandrock was secretaris-generaal van de bond én toernooidirecteur van het WK 2006.

De FIFA benadrukt dat alle mannen onschuldig zijn, tot het tegendeel is bewezen.

In 2000 kreeg Duitsland met twaalf stemmen tegen elf het WK toegewezen, ten koste van Zuid-Afrika. De toenmalige Nieuw-Zeelandse bestuurder Charles Dempsey verliet vlak voor de stemming de zaal.

Freshfields kon niet bewijzen, maar ook niet uitsluiten dat het toernooi is gekocht. Wel werd duidelijk dat er verschillende dubieuze betalingen zijn gedaan via rekeningen van Beckenbauer, Adidas-topman Robert Louis-Dreyfus en een Zwitsers advocatenkantoor.

Cornel Borbély, de voorzitter van de onderzoekskamer van de ethische commissie van de FIFA, zal het onderzoek gaan leiden.