FC Twente krijgt waarschijnlijk opnieuw sancties opgelegd van de licentiecommissie van de KNVB. Aanleiding is een onjuiste jaarrekening over het seizoen 2014/2015.

De noodlijdende club had deze al ingeleverd bij de bond. Een onderzoek binnen de club naar de transfer van Dusan Tadic van FC Twente naar Southampton in 2014 toont nu echter aan dat de jaarrekening onwaar is.

"De opgedoken tweede overeenkomst met de zaakwaarnemer van Tadic en de daaruit voortvloeiende kosten, met name de fiscale consequenties, hebben een grote impact op de jaarcijfers", zegt interim-directeur Onno Jacobs.

"Daarom kunnen we niet anders dan de eerder ingediende jaarrekening intrekken en voor 1 mei een nieuwe aangepaste jaarrekening indienen. Wij beseffen dat we als club daarmee niet hebben voldaan aan het tijdig inleveren van correcte jaarcijfers."

De KNVB laat in een reactie weten zich te beraden op de gevolgen voor FC Twente. De Enschedeërs kregen vorig seizoen al twee keer drie punten in mindering.

"Naast een boete moeten we helaas ook rekening houden met nieuwe puntenaftrek", aldus Jacobs. "FC Twente zou dan opnieuw de wrange vruchten plukken van het gevoerde beleid in de achterliggende periode."

Oud-bestuurders

Maandagochtend werd al bekend dat FC Twente vijf oud-bestuurders, waaronder Joop Munsterman en Aldo van der Laan, waarschijnlijk persoonlijk aansprakelijk stelt voor de schade die de club geleden heeft en mogelijk nog gaat lijden.

Naar aanleiding van de nieuwe ontwikkelingen zegt Jacobs medewerking van de ex-bestuurders te verwachten. "Om uit categorie 1 te komen, en daarmee de proflicentie niet te verliezen, is het noodzakelijk dat de ex-bestuurders onder de crediteuren hun financiële verantwoordelijkheid nemen", aldus de directeur.

FC Twente vindt dat het vijftal verantwoordelijk is voor onder meer de affaire rond investeringsmaatschappij Doyen en de afhandeling van de transfer van Tadic.

"Het oorspronkelijke crediteurenakkoord van december 2015 is inmiddels volstrekt ontoereikend om alle reeds geleden en nog te verwachten schade te dekken. Een nieuwe financiële overeenkomst met de betreffende ex-bestuurders is een absolute voorwaarde om aan de eisen van de KNVB-licentiecommissie en de gemeente Enschede te kunnen voldoen", gaat Jacobs verder.

"De situatie is zeer acuut. We moeten de komende dagen een akkoord bereiken om zo het voortbestaan van FC Twente veilig te stellen."