Mike van der Hoorn is blij dat hij in zijn derde seizoen bij Ajax eindelijk de kans krijgt in topwedstrijden. De 23-jarige verdediger won zondag met de Amsterdammers de topper tegen PSV met 2-0.

"Tegen Feyenoord en AZ hadden we het dit jaar al bewezen en nu tegen PSV ook. Voor mij persoonlijk voelt dit heel goed", aldus Van der Hoorn in gesprek met NU.nl.

De voormalig jeugdinternational kwam sinds zijn transfer van FC Utrecht naar Ajax in 2013 weinig aan spelen toe, maar door de blessure van Kenny Tete (en het doorschuiven van Joël Veltman naar de positie van rechtsback) kwam er in januari centraal achterin een plek voor hem vrij.

En dat terwijl hij voor de winter nog open stond voor een vertrek vanwege het gebrek aan speeltijd.

"Het is makkelijk praten achteraf, maar door blessures heeft de club uiteindelijk wel gelijk gehad door me niet te laten gaan. Toeval of niet, daardoor moest ik er ineens staan. En tegen PSV stond ik er."

Voelt dit voor jou als revanche? Op jezelf? Op mensen die je al hadden afgeschreven?
"Nou, ik ken m'n kwaliteiten en het moest een keer mijn kant opvallen. Dat is nu gebeurd."

Is het puur een keer de kans krijgen of ben je ook gegroeid als voetballer?
"Natuurlijk word je bij een club als Ajax beter. De technische staf heeft ook altijd het vertrouwen in me uitgesproken. Ze waren constant met me bezig. En nu wil ik weer beter worden, want wedstrijden als tegen PSV, daar doe ik het voor."

Wat is het grootste verschil met vorig jaar?
"Vorig jaar was ik al grotendeels dezelfde Mike, alleen bleven speelminuten uit. Maar het verschil met de Mike van twee jaar terug is wel heel groot. Ik heb nu veel meer zelfvertrouwen, ook door het spelen van wedstrijden. Ik geloof in mezelf, ondanks dat er altijd mensen zijn die je af willen breken. Dat hoort nou eenmaal bij een club als Ajax. Maar mentaal ben ik sterker geworden."

Wat gaf zondag de doorslag waardoor Ajax van PSV won?
"Onze tactiek. We stonden goed, al hadden we het voor rust lastig. Ik verwachtte al dat PSV er meteen op zou klappen en door onze 1-0 moesten we ons lange tijd helemaal op verdedigen richten. Dat ging wel aardig, maar doordat PSV goed druk zette, konden we voor rust niet echt in ons spel komen. In de tweede helft hebben we dat rechtgetrokken."

Dacht jij na rust dat het nog fout kon gaan?
"Ik had niet het gevoel dat de treffer nog zou vallen voor PSV. Op een gegeven moment zag ik ook wat koppies hangen en dan voel je je steeds sterker worden. Toen zat het in de tas."

Ajax staat nu twee punten voor. Is de titelstrijd beslist?
"Nee, we hebben nog niets. Twee punten voorsprong kun je in één week weggooien. We moeten dus nog vol aan de bak."