Aanvoerder Luuk de Jong houdt hoop op een nieuwe landstitel voor PSV, hoewel de Eindhovenaren zondag de koppositie in de Eredivisie verspeelden tegen Ajax.

"Er zijn nog zes speelronden te gaan", zei De Jong na de 2-0 nederlaag in Eindhoven. "Het zou wel heel knap zijn als Ajax alle zes zijn wedstrijden wint. In dat geval verdienen ze het ook om kampioen te worden."

Het verschil tussen PSV en Ajax is nu twee punten. Bijkomend nadeel voor de Eindhovenaren is dat de Amsterdamse koploper ook nog een beter doelsaldo heeft.

"Ajax moet dus een keer verliezen", beseft De Jong. "Of wij moeten heel erg veel gaan scoren. Maar het begint bij winnen en dan hopen op een misstap van Ajax. Die hoop mogen we ook hebben. Er kan nog van alles gebeuren in de titelstrijd."

Kop leegmaken

Het duurt nog wel twee weken voordat PSV eventueel kan inlopen, want de komende dagen staat er interlandvoetbal op het programma. Volgens De Jong hoeft die pauze PSV niet slecht uit te komen na de zware week waarin de ploeg ook nog door Atletico Madrid werd uitgeschakeld in de Champions League.

"Misschien is het nu wel lekker om met Oranje bij elkaar te komen, dan kunnen we even ergens anders aan denken. Even de kop leegmaken en daarna weer verder bij PSV. We moeten in de laatste weken van de competitie vol gas geven."

Tegen Ajax deed PSV dat aanvankelijk ook. In de eerste helft werd de uitploeg onder druk gezet, maar PSV en De Jong kwamen niet tot scoren. Voor Ajax was het echter wel al na twee minuten raak via Arek Milik.

"Het was voor hun heel gunstig dat ze snel op 1-0 kwamen. Ik denk dat ze al weinig wilden weggeven en nu konden ze helemaal compact blijven spelen en loeren op de omschakeling. Ondanks de achterstand speelden wij voor rust trouwens goed. We waren beter en hadden genoeg mogelijkheden om de 1-1 te maken, maar die viel niet."

Energie

Na rust zakte het spel van PSV wat weg en besliste de trefzekere invaller Anwar El Ghazi de wedstrijd. De 25-jarige De Jong betwijfelt of de zware wedstrijd tegen Atletico in die fase zijn tol eiste.

"Ik weet niet of het de vermoeidheid van Atletico was waardoor het minder liep. Vijf dagen rust moet genoeg zijn voor een topsporter om nog een keer vol te gaan. Die energie staken we voor rust ook in de wedstrijd, maar een topper tegen Ajax is ook gewoon zwaar."

"Je kunt in zo’n topwedstrijd niet negentig minuten drukken. Daardoor golfde het na rust heen en weer en dat was in het voordeel van Ajax. Als zij dan ook nog 2-0 maken, weet je dat het bijna over is."

Bekijk de uitslagen, het programma en de stand in de Eredivisie