Marco van Basten heeft hard uitgehaald naar Hakim Ziyech en Oussama Tannane. Volgens de assistent-bondscoach van het Nederlands elftal heeft het tweetal spijt dat ze voor Marokko in plaats van Oranje hebben gekozen.

"Ze balen dat ze voor Marokko hebben gekozen terwijl ze veel liever voor het Nederlands elftal hadden willen spelen", aldus Van Basten zaterdag in De Telegraaf.

"Voor die keus dragen zij zelf verantwoordelijkheid. Ik vind het belachelijk dat wij als bondscoaches ter verantwoording worden geroepen voor hun keus. Ziyech zegt dat hij met zijn hart voor Marokko heeft gekozen. Oké, prima, dan moet je bij Ziyech zijn voor die keus en niet bij ons.”

Ziyech, die onder contract staat bij FC Twente, speelde wel jeugdinterlands voor Nederland en haakte in mei geblesseerd af toen hij voor het eerst werd opgeroepen voor het 'grote' Oranje. Vervolgens besloot hij in oktober alsnog in te gaan op een uitnodiging van de Marokkaanse bondscoach Badou Zaki, waarna hij op 9 oktober debuteerde.

Tannane maakte in januari de overstap van Heracles Almelo naar Saint-Étienne en liet anderhalve week geleden weten zich beschikbaar te stellen voor het Marokkaanse elftal.

Koekenbakkers

Volgens Van Basten hadden de 23-jarige Ziyech en de 21-jarige Tannane beter begeleid moeten worden toen ze moesten kiezen tussen Oranje en Marokko. "Waarom hebben die zogenaamde verstandige managers die hun belangen behartigen niet ingegrepen. Koekenbakkers zijn het.”

"Een domme keus, het zijn gewoon domme jongens. Ze hadden iets meer geduld moeten hebben. Ik vind Ziyech een geweldige speler en Tannane een hele goede, maar hoe dom kan je zijn om voor Marokko te kiezen als je in aanmerking komt voor het Nederlands elftal."

Ziyech was eerder dit seizoen in een interview in de Volkskrant nog kritisch over Van Basten, met wie hij samenwerkte bij sc Heerenveen. De middenvelder noemde Van Basten een "mooie naam, maar geen toptrainer".

Verantwoordelijkheid

Volgens de assistent van bondscoach Danny Blind hebben de uitspraken van Ziyech niets te maken met zijn reactie. 

"Ik heb normaal met Ziyech gewerkt bij Heerenveen. Hij wilde vorig jaar september gewoon niet wachten op het Nederlands elftal en heeft toen ineens met zijn hart besloten voor Marokko te kiezen. Dan moeten we de zaak niet omdraaien. Het is zijn verantwoordelijkheid en niet die van ons."