Analist Aad de Mos ziet PSV als de grote favoriet voor de Eredivisiekraker zondag in het Philips Stadion tegen Ajax.

"PSV heeft een beter team en betere spelers. Ik denk eigenlijk dat alleen de coaches gelijk zijn," aldus De Mos, die van 1982 tot 1985 trainer was van Ajax en in de jaren 1993 en 1994 werkzaam was bij PSV.

"Natuurlijk is Ajax niet kansloos, dat ben je nooit in voetbal. Als het middenveld van PSV vermoeid raakt - wat ik niet verwacht - kan Ajax daar wellicht een meerderheid creëren. Het middenveld is Ajax' beste linie, als ze wat willen moeten ze daar de slag winnen. Maar in mijn ogen is PSV beter."

De Mos vindt dat Ajax het zich afgelopen weekend heel erg moeilijk heeft gemaakt door thuis niet te winnen van NEC (2-2). Bij een zege op de Nijmegenaren waren de Amsterdammers de wedstrijd van zondag als koploper ingegaan. Nu voert PSV de ranglijst aan met één punt voorsprong. 

"Dat is een heel groot verschil. Ajax moet nu een resultaat halen. Ze mogen niet verliezen willen ze nog een kans maken op het kampioenschap. Gelijkspelen of winnen houdt ze in de race. Maar als ze verliezen, is PSV kampioen."

Verdedigend zwak

De Mos verwacht dat PSV de Amsterdammers vanaf de aftrap onder druk wil gaan zetten. "Ajax is verdedigend heel zwak, daar zal PSV op inspelen. De hele verdediging is kwetsbaar. Van Veltman tot aan Dijks en van Van der Hoorn tot aan Viergever."

"Als die een beetje worden afgejaagd of onder druk gezet, dan hebben ze heel veel problemen. Uit alle wedstrijden blijkt dat. Hier zullen ze een oplossing voor moeten vinden, want PSV gaat er vanuit een 4-3-3-systeem vol op."

Eén van die oplossingen voor Ajax ligt volgens De Mos bij 'troef' Amin Younes. De 22-jarige Duitse buitenspeler zal zijn duels normaal gesproken vooral gaan uitvechten met PSV-back Santiago Arias.

"Arias is kwetsbaar in verdedigend opzicht. En Younes is de man in de vorm die een mannetje uit kan spelen, dat kunnen er niet veel bij Ajax. Younes gaat vaak binnendoor bij zijn tegenstander, en daar vind ik Arias niet sterk."

Atletico

De midweekse wedstrijd van PSV in de achtste finale van de Champions League tegen Atletico Madrid zal volgens De Mos niet van invloed zijn op de kraker van zondag. PSV werd afgelopen dinsdag na 120 zware minuten pas na strafschoppen uitgeschakeld door de Madrilenen.

"Dat zou alleen van invloed zijn als die wedstrijd donderdag in de Europa League of woensdag in de Champions League zou zijn gespeeld. Nu zitten er vijf dagen tussen, dus hebben ze genoeg tijd gehad om te herstellen."

Ook op mentaal vlak verwacht De Mos niet dat de uitschakeling in Vicente Calderon een negatieve rol zal spelen voor de ploeg van Philip Cocu.

"Ik denk juist dat het voordelig is. Iedereen ging er vanuit dat ze weggetikt zouden worden, maar ze hebben nu van iedereen lof gekregen. Ze hebben het Nederlands voetbal waardig gerepresenteerd in Europa. Dat geeft denk ik alleen maar een boost aan PSV."

De wedstrijd tussen PSV en Ajax begint zondag om 16.45 uur en staat onder leiding van arbiter Björn Kuipers.

Bekijk het programma en de stand in de Eredivisie