Voetbal

ADO, De Graafschap en Fortuna teruggezet naar zorgelijke categorie 1

ADO Den Haag, De Graafschap en Fortuna Sittard zijn door de licentiecommissie van de KNVB officieel teruggezet naar de financieel zorgwekkende categorie 1.

De voetbalbond maakt vrijdag bekend dat in totaal tien clubs uit het betaalde voetbal in categorie 1 zitten: ADO Den Haag, FC Den Bosch, De Graafschap, Fortuna Sittard, NEC, RKC Waalwijk, Roda JC, FC Twente, VVV-Venlo en PEC Zwolle.

Die clubs moeten werken aan financieel herstel. Ze maken daartoe een plan van aanpak dat erop gericht is de club binnen drie jaar structureel naar categorie 2 of 3 te brengen.

De nieuwste categorie-indeling is gebaseerd op de jaarstukken van 2014/2015 en de prognosecijfers voor het huidige seizoen.

Bij het vorige officiële meetmoment in september 2015 zaten er nog zeven clubs in categorie 1. FC Twente zit het langst in deze categorie. De Tukkers staan al sinds november 2013 onder curatele van de licentiecommissie.

Licentie

Fortuna Sittard kreeg woensdag te horen dan het de licentie voor betaald voetbal mag behouden. Het voorbestaan van de Limburgers was in gevaar omdat de Jupiler League-club 900.000 euro nodig had om het seizoen af te maken. Dat bedrag werd vorige week binnengehaald. 

Desondanks maakte de licentiecommissie toen al duidelijk dat ze zich "uiterst zorgen maakt over de toekomstige financiële situatie en de continuïteit'' van Fortuna.

ADO Den Haag wacht al maanden op de 3,7 miljoen euro die eigenaar Hui Wang de club beloofd heeft. De Chinees was vorige week na lange tijd weer op bezoek in Den Haag, maar betaling is tot nu toe nog steeds uitgebleven.

De huidige nummer tien van de Eredivisie vreesde daardoor al dat het onder curatele gesteld zou worden door de KNVB.

De Graafschap kwam vorig seizoen in de Jupiler League ongeveer 1 miljoen euro tekort op de begroting, waardoor het te weinig punten verdiende om in categorie 2 te blijven. Het is daarom ook op financieel gebied zeer belangrijk dat de promovendus dit seizoen niet degradeert uit de Eredivisie.

Categorie 3

In de hoogste categorie 3 zitten acht Eredivisieclubs: Ajax, SC Cambuur, Excelsior, Feyenoord, FC Groningen, sc Heerenveen, PSV en Willem II.

AZ , Heracles Almelo en Telstar zijn van categorie 3 ('goed') teruggezet naar categorie 2 ('voldoende'), terwijl Willem II en Excelsior juist zijn gepromoveerd van 2 naar 3.

Categorie-indeling:

Categorie 1: ADO Den Haag, FC Den Bosch, De Graafschap, Fortuna Sittard, N.E.C., RKC Waalwijk, Roda JC, FC Twente, VVV-Venlo en PEC Zwolle.

Categorie 2: AZ, FC Dordrecht, FC Eindhoven, FC Emmen, Helmond Sport, Heracles Almelo, MVV Maastricht, NAC Breda, Sparta Rotterdam, Telstar, FC Utrecht, Vitesse en FC Volendam.

Categorie 3: Ajax, Almere City FC, SC Cambuur, Excelsior, Feyenoord, Go Ahead Eagles, FC Groningen, sc Heerenveen, FC Oss, PSV en Willem II.

Tip de redactie