Ook onderzoek naar FIFA-kopstuk Valcke

Jérôme Valcke, de voormalige rechterhand van Sepp Blatter bij de FIFA, wordt wellicht strafrechtelijk vervolgd door de Zwitserse justitie.

De 55-jarige Fransman werd onlangs al ontslagen bij de wereldvoetbalbond en voor twaalf jaar geschorst door de ethische commissie.

De Zwitserse aanklager heeft nu een officiële zaak geopend tegen de voormalige secretatis-generaal, die twee aanklachten ten laste wordt gelegd.

Donderdag werd er al huiszoeking gedaan bij Valcke, die daarbij nog niet gearresteerd werd.

Illegale handel

Uit eerder onderzoek bleek dat Valcke meerdere misstanden zou hebben begaan. In september werd de Fransman al op non-actief gesteld door de wereldvoetbalbond vanwege illegale handel in WK-tickets.

Daarnaast zou de Franse bestuurder onder meer tv-rechten onder de prijs verkocht hebben, privéreizen hebben gemaakt op kosten van de FIFA, bewijsmateriaal vernietigd hebben en anderen aangemoedigd hebben om ook de reglementen te overtreden.

Valcke, die ook wordt verdacht van belangenverstrengeling, het aannemen en weggeven van cadeaus en het weigeren mee te werken aan onderzoeken, heeft altijd volgehouden onschuldig te zijn.

In 2006 werd Valcke als marketing-directeur ook al eens ontslagen bij de FIFA omdat hij onderhandelingen voerde met VISA, concurrent van sponsor MasterCard.

Lees meer over:
Tip de redactie