Zuid-Afrikaanse regering ontkent omkoping bij binnenhalen WK 2010

De Zuid-Afrikaanse regering ontkent dat Zuid-Afrika het WK 2010 binnenhaalde door stemgerechtigde bestuurders van de FIFA om te kopen.

"De FIFA brengt met deze beschuldiging ons land grote reputatieschade toe", aldus Fikile Mbalula, de Zuid-Afrikaanse minister van sport, donderdag tijdens een persconferentie in Kaapstad. "We hebben geen smeergeld betaald."

Zuid-Afrika kreeg het WK 2010 in 2004 toegewezen. Egypte en Marokko grepen naast de organisatie.

"Hoe is het mogelijk dat de FIFA, die zelf wordt onderzocht door de FBI, nu het slachtoffer speelt? De organisatie nam zelf de beslissingen. Het zijn gevaarlijke insinuaties", vindt Mbalula.

Video: bekijk de reactie van Mbalula

Aangeklaagd

In de vordering van de FIFA staat dat Zuid-Afrika tien miljoen euro betaalde aan drie leden van het uitvoerend comité van de FIFA, die in ruil hun stem aan Zuid-Afrika moesten geven.

"We betaalden het geld aan een project voor de Afrikaanse diaspora in het Caribisch gebied", legde Mbalula uit.

"We willen de komende weken de nieuwe voorzitter van de FIFA (Gianni Infantino, red.) ontmoeten, om alle informatie te delen. Wij willen dat zij hun juridische zaak doorzetten met de juiste informatie. Wij hebben niets te verbergen.''

Zwembaden

De Amerikaanse justitie heeft tientallen officials en marketeers aangeklaagd vanwege de grootschalige omkoping. Een deel van hen is al opgepakt, een deel nog niet.

"Het geld dat zij in hun eigen zak staken, had ten goede moeten komen aan het internationale voetbal. Dit geld was niet bedoeld om zwembaden en villa's mee te bouwen, maar voetbalfaciliteiten", aldus Infantino woensdag.

Volgens de Zwitser verkreeg Frankrijk het WK 1998 eveneens op illegale wijze.

Het WK 2010 werd gewonnen door Spanje, dat in de finale met 1-0 won van Nederland.

Video: Voormalig FIFA president Blatter ontkent schuld aan omkoping

Lees meer over:
Tip de redactie