Ajax laat koppositie in Eredivisie liggen door gelijkspel tegen NEC

Ajax heeft zondag verzuimd om de koppositie in de Eredivisie te veroveren. De Amsterdammers kwamen in de Arena niet verder dan een 2-2 gelijkspel tegen NEC.

Een kleine tien minuten voor tijd kopte Christian Santos de gelijkmaker binnen namens de bezoekers. De Venezolaan was het eindstation van een knap uitgevoerde counter.

Ajax leek dankzij een eigen doelpunt van Rens van Eijden af te stevenen op een mogelijk cruciale zege in de spannende titelstrijd.

Bij een overwinning had de ploeg van coach Frank de Boer de eerste plaats veroverd op PSV. De Eindhovenaren speelden zaterdagavond met 1-1 gelijk tegen sc Heerenveen. Na 27 duels heeft Ajax 65 punten verzameld, één minder dan PSV.

NEC staat achtste. De promovendus heeft net zoveel punten als nummer zeven Vitesse, maar een minder doelsaldo.

De Boer: Ajax moet nu winnen in Eindhoven

Stiftje Milik

Na een openingsfase zonder veel hoogtepunten sloeg Ajax bij de eerste de beste kans toe. Arek Milik had twee pogingen nodig om Brad Jones te verschalken. Op een stiftje van de Poolse aanvaller moest de NEC-doelman het antwoord schuldig blijven.

Binnen drie minuten herstelden de bezoekers al weer de balans. Navarone Foor, die bij de 1-0 niet vrijuit ging, passeerde Jasper Cillessen met een droog schot.

Logischerwijs ging Ajax hierna op jacht naar de 2-1, maar de equipe van coach Frank de Boer had grote moeite om kansen te creëren tegen het stugge NEC. De promovendus deelde via de gevaarlijke Santos en Anthony Limbombe bovendien speldenprikjes uit.

Wankelen

In de tweede helft verhoogde Ajax het tempo en werd NEC aan het wankelen gebracht. Het was Van Eijden die onbedoeld voor de 2-1 zorgde, na een individuele actie van Amin Younes. De verdediger heeft in zijn loopbaan nu drie eigen doelpunten gemaakt tegen Ajax.

Ajax had daarna lange tijd weinig te duchten van NEC en kreeg via Milik en Riechedly Bazoer kansen om het duel vroegtijdig te beslissen.

De aanvalsgolven van de Amsterdammers gingen echter liggen, waardoor NEC hoop hield op een punt. Dat geloof werd uiteindelijk beloond door Santos, wiens ploeg een slotoffensief van de Amsterdammers (met onder meer een schietkans van Davy Klaassen) overleefde.

Faber: Petje af voor het team

Bekijk de uitslagen, het programma en de stand in de Eredivisie

Lees meer over:
Tip de redactie