De Graafschap doet met winst op Roda JC laatste plek over aan Cambuur

​De Graafschap heeft vrijdag voor in elk geval twee dagen afstand gedaan van de laatste positie in de Eredivisie door voor eigen publiek af te rekenen met Roda JC (3-0).

De Achterhoekers dankten de belangrijke overwinning op De Vijverberg aan goals van Youssef El Jebli, Robin Pröpper en Piotr Parzyszek.

Door de zege deed De Graafschap de achttiende positie weer over aan SC Cambuur, dat één punt minder heeft en zondag op bezoek gaat bij Heracles Almelo. Roda JC bleef veertiende op de ranglijst.

Na iets meer dan een halfuur spelen kwam de thuisploeg van trainer Jan Vreman op voorsprong in Doetinchem. Middenvelder El Jebli kon afronden na fraai voorbereidend werk van Cas Peters.

Vlak na de openingstreffer werd de wedstrijd enige tijd stilgelegd, omdat de elektronische boarding vlak naast de zijlijn omviel en scheidsrechter Ed Janssen het niet aandurfde om verder te spelen.

Vijf minuten na de rust werd de voorsprong van De Graafschap verdubbeld door Pröpper, die raak kopte uit een hoekschop van Mark Diemers.

Strafschop

Met een uur op de klok kreeg Roda JC vervolgens de kans om de spanning terug te brengen nadat Arjan Swinkels binnen het zestienmetergebied werd vastgehouden door Nathaniel Will en Janssen naar de strafschopstip wees. Rydell Poepon faalde echter oog in oog met Hidde Jurjus.

Na de misser vanaf elf meter leek het geloof even weg bij Limburgers, die geluk hadden dat De Graafschap niet verder uitliep via spits Vincent Vermeij en El Jebli.

In de slotfase waren er aan de andere kant nog wel mogelijkheden voor onder anderen Maecky Ngombo, Poepon en Tomi Juric, maar de Limburgers van Darije Kalezic (voormalig speler en trainer van De Graafschap) wisten niet te scoren.

Nadat Parzyszek in blessuretijd de eindstand op 3-0 bepaald had, kon er na zes duels zonder competitiezege eindelijk weer eens gejuicht worden in Doetinchem.

Bekijk de uitslagen, het programma en de stand in de Eredivisie

Lees meer over:
Tip de redactie