Voetbal

Newcastle United ontslaat manager McClaren en stelt Benitez aan

Het bestuur van Newcastle United heeft manager Steve McClaren ontslagen, zo heeft de club vrijdag bevestigd. Rafael Benitez is aangesteld als zijn opvolger.

McClaren, oud-coach van onder meer FC Twente, moet vertrekken wegens de matige resultaten.

Newcastle bezet de negentiende plaats met nog slechts negen speelrondes te gaan in de Premier League. De nummer achttien, negentien en twintig degraderen naar de Championship.

"We hebben het gevoel dat er iets moet veranderen om onze kansen op het behoud van de Premier League-status te vergroten", zegt directeur Lee Charnley op de clubsite van Newcastle.

Benitez heeft drie uur nadat Newcastle het ontslag van McClaren bekendmaakte een contract voor drie jaar getekend bij de Premier League-club. De 55-jarige Spanjaard werd vlak na de jaarwisseling ontslagen bij Real Madrid.

Hij neemt zijn eigen assistenten Fabio Pecchia, Francisco de Míguel Moreno en Antonio Gómez Pérez mee naar Newcastle.

"Het wordt een enorme opgave om degradatie uit de Premier League te voorkomen. Niet alleen voor mijzelf en mijn staf, maar ook voor de spelers, de club en de fans. Iedereen moet dat doel voor ogen houden. Persoonlijk ben ik erg blij met deze overstap, die mijn terugkeer in de Premier League betekent", aldus de oud-coach van Liverpool.

Bungelen

Het bestuur liet McClaren bijna een week bungelen na de 2-1 thuisnederlaag van zaterdag tegen Bournemouth.

"Dat heeft voor onzekerheid gezorgd, in het bijzonder bij McClaren en de spelers. We wilden echter de best mogelijke beslissing nemen", toont Charnley zich schuldbewust.

Bij de 'Magpies' staan de Nederlanders Tim Krul, Siem de Jong, Daryl Janmaat, Georginio Wijnaldum en Vurnon Anita onder contract.

FC Twente

McClaren (54) kende zeer weinig voorspoed sinds hij FC Twente in 2010 naar de landstitel loodste. De Brit was gedurende korte tijd werkzaam bij VfL Wolfsburg, Nottingham Forest en Derby County voordat hij tekende bij Newcastle.

Een tweede periode bij FC Twente leverde evenmin succes op. 

Bekijk de stand in de Premier League

Tip de redactie