Voetbal

Oud-voorzitter Blatter verwachtte eerbetoon bij FIFA-congres

Voormalig voorzitter Sepp Blatter vindt het jammer dat hij vorige maand bij het FIFA-congres geen eerbetoon heeft gekregen.

"Ik had verwacht dat de voorzitter van het congres (Issa Hayatou, red) aan het begin of aan het eind in ieder geval iets over mijn werk zou hebben gezegd", aldus Blatter donderdag in een interview met de Zwitserse krant Blick ter ere van zijn tachtigste verjaardag.

"'Niet eens een tot ziens', schreef een journalist treffend. Ja, twee presidentskandidaten hebben me genoemd, maar een trok zich terug (Tokyo Sexwale, red) en de ander kreeg weinig stemmen (Jérôme Champagne, red)…"

Gianni Infantino werd eind februari bij het buitengewone congres in Zürich verkozen tot de nieuwe FIFA voorzitter, de positie die Blatter vanaf 1998 innam.

De Zwitser werd in oktober vorig jaar echter geschorst door de ethische commissie van de wereldvoetbalbond vanwege een verdachte betaling aan UEFA-voorzitter Michel Platini. Beide mannen zijn momenteel voor zes jaar geschorst.

Blatter was daardoor niet aanwezig bij het congres waarop zijn opvolger werd gekozen. "Ik heb het thuis op mijn iPad bekeken, samen met mijn dochter Corinne", zegt de man die in 1975 in dienst trad bij de FIFA. "Ik denk dat ik het congres een beetje verstoord zou hebben als ik erbij zou zijn geweest."

Brieven

Blatter hoopt dat hij in de toekomst alsnog een eerbetoon zal krijgen. Dat noemt hij ook een van de belangrijkste redenen om zijn straf aan te vechten bij het internationale sporttribunaal CAS.

"Ik heb geen behoefte aan een grote finale. Mijn enige wens is dat ik erkend word bij het volgende congres, of bij het congres over twintig jaar."

Blatter meldt dat hij veel steun heeft gekregen van FIFA-medewerkers. "Meer dan honderd hebben contact met me opgenomen. Ik heb 220 persoonlijke brieven gekregen, waarvan er 218 positief waren."

Toch heeft de Zwitser naar eigen zeggen niet heel veel vrienden meer over. "Ik zal een voorbeeld geven: een vriend nodigde me drie keer uit voor een etentje en drie keer zegde hij op het laatste moment af. Dat zegt alles."

Blatter spreekt nogmaals zijn vertrouwen uit in landgenoot Infantino. "Ik heb niet veel contact met hem, maar als we elkaar zien, dan begroeten we elkaar hartelijk. Hij staat voor een zware taak, maar hij kan het voor elkaar krijgen."

De loopbaan van Blatter bij de FIFA

De FIFA-verkiezingen van februari 2016 markeerden na bijna achttien jaar het definitieve einde van Sepp Blatter als voorzitter van de wereldvoetbalbond. © ANP
Sepp Blatter werkte sinds de jaren zeventig bij de FIFA. © ANP
Jarenlang fungeerde Blatter als secretaris-generaal bij de FIFA. © ANP
In 1998 versloeg hij verrassend de Zweed Johansson bij de verkiezingen en volgde hij de Braziliaan Havelange op als voorzitter. © ANP
Tijdens zijn eerste jaren baarde Blatter opzien met voorstellen als het afschaffen van de sliding. © ANP
In 2000 met Franz Beckenbauer, bij de toekenning van het WK 2006 aan Duitsland. © ANP
Blatter werd in 2002 herkozen; zijn opponent Hayatou was kansloos. © ANP
Blatter omringt zich graag met de groten der aarde, zoals hier in 2003 met Nelson Mandela. © ANP
In 2004 maakte Blatter bekend dat Zuid-Afrika in 2010 het WK mag organiseren. © ANP
Blatter bezocht in 2006 het Voetballer van het Jaar-gala in Nederland. © ANP
Blatter op verkenning in Zuid-Afrika. © ANP
In 2007, met enkele hooggeplaatste leden van de Aziatische confederatie. © ANP
Een vrolijke Blatter tijdens een persconferentie in Zuid-Afrika in 2009. © ANP
In 2010, bij de controversiële toewijzing van de WK's aan Rusland (2018) en Qatar (2022). © ANP
Blatter werd in 2011 opnieuw herkozen, er was geen tegenkandidaat. © ANP
De laatste jaren wordt Blatter steeds vaker in het nauw gebracht door verhalen over corruptie. © ANP
Een dubieuze betaling aan Platini deed Blatter alsnog de das om. © ANP

Deel deze foto via:

Terug naar slideshow
Lees meer over:

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers
Bekijk hier welke wielrenners in het seizoen 2018 voor een andere ploeg zullen rijden.

NUwerk

Tip de redactie