Voetbal

Bondscoach Van der Laan ondanks missen Rio trots op Oranje

Ondanks dat de Oranjevrouwen woensdagavond niet verder kwamen dan 1-1 tegen Zweden en de Olympische Spelen in Rio de Janeiro missen, was bondscoach Arjen van der Laan na afloop trots op zijn ploeg.

"Het is zuur, maar de trots overheerst bij mij", aldus Van der Laan, die zich bij winst met Oranje had geplaatst voor de Spelen.

Nederland kwam in de laatste groepswedstrijd op Het Kasteel uiteindelijk één doelpunt tekort voor Rio, na een 4-3 zege in de eerste poulewedstrijd tegen Zwitserland en daarna een dikke nederlaag tegen Noorwegen (4-1). Van der Laan besefte dan ook dat zijn ploeg het vooral tegen de Noorse vrouwen had laten liggen.

"Tegen Noorwegen hadden we het heel moeilijk. Dat was natuurlijk ook hun verdienste. Maar als je ziet hoe mijn ploeg zich vandaag herpakt heeft dan kan ik daar alleen maar respect voor hebben."

"Er wordt dit Oranje nog weleens verweten dat ze er niet staan als het moet. Maar nu hebben ze laten zien dat ze dat wel kunnen. Collectief stond het hartstikke sterk. Hier kunnen we op voortborduren. Maar uiteraard had ik liever wel de Spelen meegemaakt, want daar hadden we weer stappen kunnen maken."

Video: Samenvatting Nederland-Zweden:

Kans

In de slotfase leek het er nog wel even op dat Oranje voor het eerst in de historie naar de Spelen zou gaan. Vivianne Miedema had de 2-1 op haar schoen, maar de spits van Bayern München schoot over.

"Zo makkelijk was die kans niet. Er zaten nog twee Zweedse speelsters bij", relativeerde Van der Laan. "Maar hij had er zeker in gekund."

"Wat ik dacht toen ik Miedema op het doel af zag gaan? Nou, ik had hem er desnoods zelf in willen schieten. Maar het mocht niet zo zijn. Het is ons niet gegund."

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers
Bekijk hier welke wielrenners in het seizoen 2018 voor een andere ploeg zullen rijden.

NUwerk

Tip de redactie