NEC-spits Christian Santos kan komend weekend spelen tegen Ajax omdat zijn hoger beroep tegen de schorsing voor drie wedstrijden wegens slaan van een tegenstander pas dient op 15 maart. sc Heerenveen moet aanvoerder Joey van den Berg drie wedstrijden missen.

De aanklager betaald voetbal deed Santos een schikkingsvoorstel voor vier duels waarvan één voorwaardelijk na bestudering van de tv-beelden van de wedstrijd tegen Excelsior van 26 februari (2-0 nederlaag).

Het was scheidsrechter Björn Kuipers ontgaan dat de Venezolaan Khalid Karami zou hebben geslagen. NEC ging niet akkoord met de straf.

De tuchtcommissie van de KNVB bevestigde de sanctie waarop de Nijmegenaren besloten in hoger beroep te gaan.

Santos kon daardoor afgelopen weekeinde spelen in het thuisduel met Heracles Almelo. Daarin maakte hij vlak voor tijd de winnende treffer: 1-0. De topscorer hoeft nu ook het uitduel van zondag met Ajax niet te missen.

Van den Berg

sc Heerenveen-captain Van den Berg heeft van de KNVB een schorsing van drie duels gekregen voor zijn rode kaart zaterdag in het thuisduel met FC Utrecht (4-0 nederlaag).

De 30-jarige Van den Berg werd in het Abe Lenstra Stadion na een halfuur uit het veld gestuurd door arbiter Serdar Gözübüyük na een forse tackle op Sebastien Haller.

Voor die rode kaart is de middenvelder voor twee wedstrijden geschorst, terwijl hij voor zijn uitsluiting in de wedstrijd tegen PEC Zwolle van begin dit jaar nog een voorwaardelijke straf van één duel had staan.

Van den Berg heeft de sanctie van de KNVB geaccepteerd, zo meldt sc Heerenveen maandag op de site van de club, en mist daardoor de wedstrijden tegen PSV, Heracles Almelo en Roda JC.

De oud-speler van PEC Zwolle evenaarde met zijn rode kaart het recordaantal in de Eredivisie. Van den Berg is nu net als Gregoor van Dijk, oud-middenvelder van FC Utrecht en Roda JC, zeven keer van het veld gestuurd in zijn Eredivisie-loopbaan.

Excelsior

Excelsior ging niet akkoord met het schikkingsvoorstel dat Sander Fischer is gedaan wegens diens rode kaart in het duel met AZ van zondag.

De aanklager betaald voetbal wil de Rotterdamse verdediger voor één duel uitsluiten voor de overtreding op Vincent Janssen. Fischer werd niet alleen uit het veld gestuurd maar kreeg ook een penalty tegen.

Excelsior-trainer Alfons Groenendijk vond dat veel te zwaar bestraft omdat het aannemelijk was dat Janssen niet meer bij de bal had gekund. Daarom heeft de club besloten de zaak donderdag te laten voorkomen.

Bekijk het programma, de uitslagen en de stand in de Eredivisie