De Nederlandse voetbalsters hebben zaterdag de tweede groepswedstrijd op het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) verloren van Noorwegen (4-1) en moeten over vier dagen Zweden kloppen om nog een kans op de Spelen te maken.

De Noorse vrouwen stonden op Het Kasteel na een uur op een 2-0 voorsprong via Emilie Haavi en Maren Mjelde. Manon Melis maakte de wedstrijd weer even spannend, maar in de slotfase besliste Ada Hegerberg het duel met twee treffers.

Oranje moet daardoor sowieso woensdag winnen van Zweden om nog kans te maken op groepswinst. De Zweedse vrouwen wonnen zelf met 1-0 van Zwitserland en gaan aan kop met zes punten.

Nederland, dat afgelopen woensdag het OKT opende met een 4-3 zege op Zwitserland, en Noorwegen hebben er allebei drie. Alleen de winnaar mag komende zomer naar de Spelen in Rio de Janeiro.

Door de ruime nederlaag heeft Nederland (-2) nu een doelsaldo dat een stuk minder is dan Noorwegen (+2) en Zweden (+2).

Rebound

De Oranjevrouwen hadden het lastig met Noorwegen, dat voor zijn laatste kans speelde na de 1-0 nederlaag tegen Zweden van woensdag. Na een halfuur kwam de nummer tien van de FIFA-ranking ook op voorsprong via Haavi, die haar vijftiende doelpunt maakte in 51 interlands.

Na een klein uur kreeg Vivianne Miedema na een goede pass van Melis een goede kans op de gelijkmaker, maar de spits miste. Vlak daarna was het aan de andere kant wel raak.

Centrale verdediger Mandy van den Berg redde eerste nog op de lijn, maar uit de rebound maakte de Noorse aanvoerder Mjelde wel de 2-0. Oranje beklaagde zich omdat Kelly Zeeman in de aanloop naar de treffer een flinke beuk kreeg en op de grond bleef liggen, maar de arbiter liet doorspelen.

Blessure

Zeeman, die vlak voor de aftrap hoorde dat ze mocht beginnen wegens een blessure voor Sherida Spitse, kon gewoon verder en de 22-jarige middenvelder van Ajax zette zes minuten na de 2-0 Melis met een fraaie pass alleen voor keepster Cecilie Fiskerstrand. De aanvalster van Oranje tekende met een mooi stiftje voor de 2-1 en haar 59e interlandgoal.

De aansluitingstreffer deed het moeizaam spelende elftal van Van der Laan goed, want Miedema zorgde bijna voor de gelijkmaker. De 19-jarige aanvaller van Bayern München krulde de bal op de binnenkant van de paal.

Diezelfde Miedema stond negen minuten voor tijd met balverlies op eigen helft aan de basis van de derde treffer van Noorwegen. Hegerberg profiteerde en schoot de bal door de benen van keepster Sari van Veenendaal. Vlak voor tijd tekende Hegerberg ook voor de eindstand: 4-1.